Informații noi în dosarul morților suspecte la ATI Pantelimon! Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a ajuns vineri la Spitalul Pantelimon, în cazul morţilor considerate suspecte la ATI. Oficialul a precizat că ancheta în cazul morţilor de la ATI Pantelimon este abia la început.
Vineri au început audierile în acest dosar, deschis după acuzațiile unui asistent medical, potrivit căruia în intervalul 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București ar fi murit 20 de pacienți cărora le-ar fi fost redusă doza de medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.
Alexandru Rafila, despre dosarul morților suspecte la ATI Pantelimon
În prezent, în cazul morţilor de la Spitalul Pantelimon, sunt mai multe anchete deschise: a poliţiştilor şi procurorilor, a Ministerului Sănătăţii şi Colegiului Medicilor.
”Nu discutăm despre tabere opuse, medici și pacienți, ci despre medici și pacienți care împreună pot să dea coerență actului medical”, declară ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Alexandru Rafila a precizat că va sta de vorbă cu echipa de control, cu managementul spitalului Sf. Pantelimon, pentru că vrea să ştie exact cum se desfăşoară activitatea în secţia de terapie intensivă (ATI) şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.
“Abia am început această investigație. Lăsați-ne să ne facem treaba așa. Eu cred că dumneavoastră vreți niște rezultate credibile, nu niște rezultate ca să fie discutabile. Și eu vreau același lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informații corecte. O să mă duc împreună cu doamna președinte a Colegiului Medicilor din Municipiul București, doamna profesor Poiană, pentru că dânsa, împreună cu mine, are două tipuri de responsabilități.
Avem o responsabilitate, prima este pentru pacienți și să fie foarte clară chestiunea aceasta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor și pentru siguranța pacienților. Cea de-a doua, care este la fel de important într-un anumit context, este legată de prestigiul profesional și de siguranța exercitării profesiei de către medici.
Lucrul acesta este foarte important, pentru că pe bază pe baza apărării prestigiului profesional, pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, și satisfacția pacienților și siguranța serviciilor, deci se echilibrează. Cele două nu pot funcționa una fără alta. Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienților, nici pacienții nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere medici.
Deci trebuie să înțelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici și pacienți, discutăm despre medici și pacienți. Împreună pot să dea coerență”, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
CITEȘTI ȘI: