back to top
spot_img

Dosarul Mineriadei: Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus în 2020 refacerea de la zero a anchetei, s-au anulat probele și rechizitoriul anterior.

Procurorul general, Alex Florenţa, a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990, conform unor surse judiciare citate de Agerpres

Această solicitare vine în urma unei decizii anterioare a Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2020, care a dispus refacerea de la zero a anchetei în acest caz. Acest lucru înseamnă că probele au fost anulate, împreună cu rechizitoriul anterior.

4 aprilie 2024 Dosarul Mineriadei: Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu - Foto: Agerpres
Dosarul Mineriadei Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu Foto Agerpres

Infracțiuni contra umanității

În iunie 2017, Ion Iliescu, alături de fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, a fost trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Totuși, decizia instanței din 2020 a anulat toate probele și a cerut reluarea anchetei de către Parchetul Militar. Această decizie a determinat necesitatea obținerii unui nou aviz din partea președintelui pentru urmărirea penală a lui Ion Iliescu.

4 aprilie 2024 Dosarul Mineriadei: Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu
Dosarul Mineriadei Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu

Mineriada din iunie 1990

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au ordonat un atac violent împotriva manifestanților pașnici din Piața Universității din București, care protestau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Acest atac, implicând forțe nelegitime și peste 10.000 de mineri și muncitori, a avut consecințe grave, inclusiv patru decese, vătămări corporale asupra a 1.388 de persoane și privarea de libertate a 1.250 de persoane din motive politice.

4 aprilie 2024 Dosarul Mineriadei: Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu - Foto: Agerpres
Dosarul Mineriadei Iohannis trebuie să dea aviz pentru urmărirea penală a lui Iliescu Foto Agerpres

De ce este acuzat Ion Iliescu

Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea forțată a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin implicarea unor muncitori din marile întreprinderi din București. Astfel, solicitarea avizului pentru urmărirea penală reprezintă un pas important în continuarea investigației și în procesul de aducere a răspunderii pentru evenimentele tragice din acea perioadă tensionată a istoriei României.

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...