„Aveam cea mai sigură frontieră din istoria ţării noastre în ziua când am plecat. Nu trebuia să plec…”, a afirmat Donald Trump, exprimându-și clar regretul că nu a mai „stat” la Casa Albă.
Potrivit DPA, regretul fostului președinte SUA e legat de pierderea alegerilor din 2020 în faţa democratului Joe Biden.
„Aveam cea mai sigură frontieră din istoria ţării noastre în ziua când am plecat. Nu trebuia să plec. Adică, sincer, deoarece am mers atât de bine”, a spus Trump duminică, la un miting electoral din Lititz, în statul Pennsylvania. „Aveam cea mai bună economie din toate timpurile. Aveam totul”, a adăugat el, subliniind și „aveam acel zid”, referindu-se la zidul de la frontiera cu Mexicul.
În ceea ce priveşte scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie, când speră să fie reales, Trump a susţinut că acum sunt „sute de avocaţi” la fiecare cabină de votare. El nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea de acum patru ani şi a vorbit de multe ori despre fraude electorale, dar fără a aduce dovezi. Niciunul din zecile de procese pe care le-a intentat după ce a pierdut nu i-a dat câştig de cauză.
Trump nu a asistat la ceremonia de depunere a jurământului de către Biden
În 6 ianuarie 2021, insistenţa lui Trump că de fapt înregistrase o victorie care i-a fost furată i-a determinat pe susţinători ai săi să ia cu asalt Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA.
El nu a asistat la ceremonia de depunere a jurământului de către Biden, actualul preşedinte, încălcând astfel tradiţia americană, şi a plecat de la Casa Albă cu câteva ore înainte de începerea noului mandat prezidenţial.
Acum, Trump se confruntă pentru un nou mandat cu candidata democrată Kamala Harris, vicepreşedinta Statelor Unite. El a exprimat deja îndoieli în privinţa corectitudinii scrutinului, după cum adaugă Agerpres.
Presa americană vorbește despre un „avans surprinzător al Kamalei Harris într-un stat tradițional republican, Iowa”, iar Trump cpnsideră că „este aberant”
Echipa lui Donald Trump a contracarat imediat sondajul, însă subiectul este analizat în presa internațională. La nivel național, media sondajelor americane o indică pe Harris în fața lui Trump cu un avans minim, în marja de eroare. Alegerile prezidențiale din SUA sunt considerate o bătălie politică fără precedent, precizează TVR, care va decide cine va conduce cea mai puternică democrație a lumii. Peste 70 de milioane de americani au votat anticipat, iar candidații fac tururi de forță în statele cheie.
Este vorba despre tururi de forţă în statele cheie Carolina de Nord, Georgia şi Pennsylvania. „Se întrec în promisiuni, principala preocupare a americanilor fiind economia. Marţi se încheie o campanie acerbă”, spun analiștii.
Citiți și: Alegeri în SUA. De ce au pus ochii Trump și Harris pe Nevada /VIDEO