Iranul a respins orice negocieri cu Donald Trump pe tema programului nuclear desfășurat de Teheran. Statele Unite supectează de ani de zile faptul că regimul teocratic urmărește să-și dezvolte arme neconvenționale de distrugere în masă.
Duminică, 06 aprilie, ministerul iranian de externe a refuzat categoric orice dialog direct cu președintele american Donald Trump. Teheranul motivează decizia invocând amenințările liderului american. Liderul de la Casa Albă a declarat în repetate rânduri că va bombarda regimul teocratic în cazul în care negocierile directe cu administrația americană vor eșua.
Propunerile lui Donald Trump, respinse categoric de Iran
Statele Unite împreună cu aliații occidentali suspectează de ani de zile că Teheranul urmărește să devină o putere nucleară. Cu toate acestea, Iranul respinge acuzațiile venite din partea președintelui american Donald Trump. Oficialii iranieni susțin că programul nuclear are implicații strict civile și anume producerea energiei.
În luna martie, Donald Trump a adresat o scrisoare liderilor iranieni în care le-a cerut acestora să dea curs negocierilor privind programul lor nuclear. În caz contrar, liderul republican a amenințat statul teocratic cu o serie de bombardamente. De asemenea, liderul de la Casa Albă a impus sancțiuni suplimentare pentru petrolul iranian.

Donald Trump a amenințat Iranul cu bombardamente
„Negocieri directe cu o parte ce amenință constant că va recurge la forță (…) și ai cărei diferiți responsabili exprimă poziții contradictorii nu ar avea sens”, a declarat sâmbătă seara șeful diplomației iraniene Abbas Araghchi, potrivit declarațiilor transmise duminică de ministerul său.
Cu toate acestea, diplomații iranieni sunt deschiși în fața negocierilor indirecte. „Însă noi rămânem atașați diplomației și suntem gata să încercăm calea negocierilor indirecte’, a adăugat Araghchi, cu privire la propunerea președintelui american Donald Trump.

Relațiii diplomatice suspendate
Relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Iranul s-au deteriorat începând cu 1980, după ce mai mulți diplomați americani au fost ținuți ostatici în ambasada americană de la Teheran. Evenimente care au avut loc în urma Revoluției Islamice.
Comunicarea diplomatică între cele două state se realizează prin intermediul ambasadei Elveției de la Teheran. Sultaul Oman a fost un personaj important în relațiile de mediere între Statele Unite și Iran. La fel și Qatarul, dar într-o măsură mai mică, potrivit agenției de știri Agerpres.