Scriitoarea, jurnalista și traducătoarea Doina Jela s-a stins din viață, miercuri, 26 martie. Femeia care a făcut cunoscută represiunea comunistă avea 74 de ani.
A murit scriitoarea Doina Jela
Scriitoarea, jurnalista şi traducătoarea Doina Jela, o voce a literaturii care a făcut cunoscută după 1989 represiunea comunistă, a trecut în neființă în cursul zilei de miercuri. Decesul celebrei Doina Jela a fost anunțat de preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Şandru.
“Ne luăm rămas-bun cu profundă tristeţe de la Doina Jela, o voce importantă a memoriei şi a adevărului istoric. Ne-am bucurat să o avem alături la Fălticeni, între 16 şi 19 noiembrie 2023, când IICCMER a marcat Centenarul Naşterii Monicăi Lovinescu printr-o serie de evenimente menite să omagieze curajul şi luciditatea uneia dintre cele mai importante conştiinţe ale exilului românesc. Dispariţia Doinei Jela lasă un gol imens, dar scrierile şi mărturiile ei rămân un reper esenţial pentru ceea ce a însemnat totalitarismul comunist. Sincere condoleanţe familiei şi celor apropiaţi.”, a declarat preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Şandru.
Politologul Vladimir Tismăneanu deplânge moartea jurnalistei
Directorul Centrului pentru Studiul Societăților Postcomuniste la Universitatea Maryland, Vladimir Tismăneanu, s-a arătat profund marcat de vestea morţii scriitoarei Doina Jela.
„O veste extrem de tristă. A fost o prietenă de idei, o superbă editoare, o autentică intelectuală democrată. Era o lovinesciană consecventă. În anii ’90, a lansat şi coordonat seria ‘Procesul comunismului’ la Humanitas. Conquest, Souvarine, Grossman. Despre ‘Raportul Final’ a scris că a marcat despărţirea apelor. Opera ei, ficţiune şi nonficţiune, a ajutat la această despărţire. A luptat pentru salvarea memoriei. Să-i fie amintirea binecuvântată!”, a reacționat Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.
Cine a fost, de fapt, Doina Jela
Doina Jela s-a născut, pe 1 martie 1951, în localitatea Vadu, din judeţul Constanţa. Ea a urmat cursurile Facultății de Folologie din cadrul Universităţii din Bucureşti și a lucrat ca prozatoare, publicistă şi traducătoare.
Ea a redactat un mare număr de eseuri, cronici, recenzii, interviuri, care au fost publicate în reviste ca „Tomis”, „Arta”, „Amfiteatru”, „România literară”, „Contemporanul”, „Familia”, „Observator” (Munchen), „22”, „Vatra”.
Regretata jurnalistă a coordonat colecţiile „Procesul comunismului” de la Editura Humanitas şi „Actual” de la Curtea Veche Publishing.
În 1995, a apărut la Editura Humanitas romanul non-fictiv “Cazul Nichita Dumitru”, răsplătit de Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Oamenilor de Artă Români, cu sediul la Washington, cu premiul de onoare pe anul 1996. Acesta îi aparține și a impresionat multă lume.
După numai doi ani, Doina a publicat volumul “Telejurnalul de noapte” la Editura Polirom, iar în 1998 a publicat volumul „Această dragoste care ne leagă”, care a fost desemnat „Cartea anului” la Târgul internaţional de carte de la Timişoara.