Dolarul american s-a depreciat marți, iar yuanul chinez a atins un minim istoric, pe fondul tensiunilor comerciale generate de tarifele impuse de Trump.
Dolarul american a înregistrat o depreciere marţi faţă de principalele valute internaţionale, inclusiv faţă de yenul japonez şi euro, în timp ce yuanul chinez a atins un minim istoric, pe fondul intensificării disputelor comerciale generate de noile tarife impuse de preşedintele Donald Trump, care au perturbat pieţele timp de trei zile consecutive. Yenul japonez şi francul elveţian au fost susţinute de creşterea cererii pentru active de refugiu, pe măsură ce investitorii îşi exprimau temerea faţă de o posibilă recesiune globală, potrivit Reuters.
Pieţele se pregătesc pentru un „război de uzură” între SUA şi China, după ce Beijingul a respins acuzaţiile de şantaj economic şi a declarat că „va lupta până la capăt” în faţa ameninţării preşedintelui Trump de a creşte tarifele la 104%, ca răspuns la măsurile de retorsiune impuse de China săptămâna trecută.
Parcursul valutelor
Yuanul atinge un minim istoric
Yuanul chinez a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 7,3815 unităţi pentru un dolar, marcând cel mai scăzut nivel din 2010, de când moneda a început să fie tranzacţionată pe pieţele internaţionale.
Aceasta vine în contextul intensificării tensiunilor comerciale globale, în special ca urmare a noilor tarife impuse de preşedintele Donald Trump.
Dolarul, în scădere
În acelaşi timp, dolarul american a pierdut teren faţă de alte valute majore, scăzând cu 0,53%, până la 147,06 yeni, şi cu 0,33%, până la 0,857 franci elveţieni.
Marvin Loh, strateg senior la State Street Boston, a explicat că slăbirea dolarului este alimentată parţial de temerile investitorilor privind o posibilă recesiune economică globală, care ar putea fi provocată de impactul noilor tarife comerciale.
Euro, ușor apreciat
Euro, pe de altă parte, a înregistrat o uşoară apreciere de 0,1%, atingând valoarea de 1,091375 dolari, după ce anterior avansase cu mai mult de 0,7%, recâştigând teren faţă de pierderile suferite în sesiunile precedente.
Lira sterlină și dolarul australian, în creștere
În acelaşi timp, lira sterlină şi dolarul australian, valute care de obicei beneficiază în perioade de optimism pe pieţele bursiere, au înregistrat creşteri, de 0,37%, respectiv 0,58%, după scăderile din sesiunile anterioare, sugerând o recuperare a încrederii pe pieţele financiare.
Speranță de negocieri cu Trump din partea investitorilor
Investitorii au primit marţi unele semnale pozitive din partea administraţiei Trump, care au contribuit la stimularea încrederii pe pieţele financiare.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a exprimat, luni, speranţa că negocierile vor duce la reducerea tarifelor, în timp ce preşedintele Trump a anunţat că Japonia va trimite o echipă pentru a începe discuţiile, un anunţ care a avut un impact favorabil asupra burselor japoneze.

În Statele Unite, toţi cei trei mari indici bursieri au înregistrat creşteri marţi, recuperându-şi din pierderile semnificative din săptămâna precedentă, când pieţele fuseseră afectate de anunţurile privind noile tarife impuse de Trump.
Indicele dolarului, care reflectă performanţa monedei americane faţă de un coş de valute majore (inclusiv yenul japonez şi euro), a scăzut cu 0,11%, ajungând la 103,32, înregistrând o depreciere de aproximativ 0,7% faţă de valoarea de dinaintea anunţului tarifelor din 2 aprilie. Investitorii analizează impactul negativ asupra economiei SUA, comparativ cu rolul tradiţional al dolarului ca „monedă-refugiu” în perioade de incertitudine economică.