O dublă tragedie care a avut loc la Spitalul Sf. Spiridon din Iași ridică multe semne de întrebare: doi medici rezidenți de 28 și 31 de ani au murit în decurs de două săptămâni. Tinerii nu sufereau de afecțiuni care să le pună viața în pericol, ba chiar unul dintre ei se pregătea de nuntă.
Doi medici rezidenți de la Spitalul Sf. Spiridon din Iași au murit subit
George Ștefan Tilă, de 31 de ani, originar din Bârlad, județul Vaslui, aflat în ultimul an al rezidențiatului, a murit vineri, 28 martie 2025, în timp ce se afla acasă.
Două săptămâni mai târziu, în Duminica Floriilor, Emanuel Mirel Luca, 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani,s-a stins din vață tot acasă. Și acesta era rezident în cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași la Gastroenterologie.
Surse medicale au explicat pentru „Ziarul de Iași” că, deși inițial era suspectat infarctul drept cauză a morții, primele rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar, care puteau fi produse în urma unor infecții respiratorii severe. Tânărul a fost găsit în camera sa, acasă, încercând să deschidă geamul, simțind, cel mai probabil, că nu mai poate respira.
Potrivit presei locale, atât tânărul rezident, cât și colegii lui de pe secție au avut în ultimele luni atât gripă, cât și COVID-19, poate chiar simultan.
Au fost teste pozitive în rândul personalului, dar nu au fost cazuri grave: mulți au dus boala pe picioare venind la muncă, încercând să îi protejeze, pe cât posibil, pe cei cu care au interacționat. Dar leziunile pulmonare descoperite la autopsie pot fi asociate cu urmele luptei corpului cu infecții respiratorii grave.
Reacția conducerii Spitalului Sf. Spiridon din Iași
Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan a recunoscut că este un mediu de lucru în care „se muncește groaznic de mult”.
„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”, a declarat dr. Anca Trifan.
Medicul Emanuel Mirel Luca se pregătea de nuntă
Potrivit acesteia, rezidentul care s-a stins din viață vineri, Emanuel Mirel Luca, avea o viață liniștită și nu era consumator de alcool sau droguri.
Deși încărcarea pe personalul de la Gastroenterologie este una ridicată, el nu făcuse gărzi în ultimele două săptămâni. Următoarea gardă era programată joi, iar sâmbătă, cu o zi înainte de a muri, fusese liber. A avut unele probleme medicale minore, care l-au determinat să își facă investigații imagistice și analize în profunzime: acestea nu au arătat vreo problemă majoră.
„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…”, a declarat dr. Anca Trifan.
Gărzi de până la 34 de ore la Institutul de Gastroenterologie de la Iași
Pe rețelele de socializare și platforme precum Reddit, au fost identificate mai multe mesaje anonime, în care utilizatori care susțin că sunt rezidenți la Institutul de Gastroenterologie de la Iași, spun că au un ritm de lucru infernal.
Rezidenții se plâng de faptul că ajung să facă inclusiv activitățile pe care ar trebui să le facă personalul medical auxiliar sau chiar referenții medicali. De la condicile pacienților, la buletine de analize, EKG-uri, externări, semnături cu cardul de sănătate, certificate de deces, concedii medicale etc. Toate elaborate și apoi introduse în sistem.
„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital și tot ce e de dus la CT (prin curtea spitalului, de urcat dealul de la Spiridon cu tărgile cu pacienții) sau transfer la alte specializări, tot rezidenții le fac. La ambulatoriul de gastroenterologie, unde sunt peste 100 de pacienți pe zi, tot rezidenții se ocupă de avize pentru pacienți, analize, treaba pe clinică și pacienții internați.
Asistentele țipă la rezidenți, comentează când le pui să facă până și chestii elementare sau când le rogi să sune un brancardier să trimită pacientul la o explorare. Gărzile sunt de 24 de ore, a doua zi ești la program, obligat să stai 32-34 de ore treaz și să fii la fel de forjat și să dai același randament”, se menționează în unul din acestea, potrivit Adevarul.