DNSC, autoritatea cu responsabilități în domeniul securității cibernetice care nu a făcut față boților și trolilor la alegerile anulate în decembrie 2024, a fost invitată de Ilie Bolojan la Palatal Cotroceni. Surse Oficiul de stiri au dezvăluit ce se află în spatele acestei inițiative.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost invitat de Ilie Bolojan la Palatal Cotroceni, alături de reprezentanţi ai instituţiilor implicate în buna organizare a alegerilor prezidențiale din luna mai 2025. Directorul DNSC, Dan Cîmpean, a fost invitat la întâlnirea cu președintele interimar. Însă, la Palatul Cotroceni a fost prezent adjunctul său, Gabriel Dinu, reprezentantul SRI în DNSC. Instituția condusă de Dan Cîmpean este un soi de CSAT mai mic. Are în componență șefi din instituțiile de forță din România, ofițeri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum SRI, DGPI, servicul secret al MAI etc. De asemenea, directorul DNSC, Dan Cîmpean, este bun prieten cu generalul Anton Rog, șeful diviziei Cyberint a SRI.
DNSC un CSAT mai mic invitat de Ilie Bolojan la Cotroceni
DNSC este autoritatea cu responsabilități în domeniul securității cibernetice care nu a făcut față boților și trolilor la alegerile anulate în decembrie 2024. Deși nu are competență pe organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai 2025, directorul DNSC, Dan Cîmpean, a fost invitat la întâlnirea cu Ilie Bolojan de la Palatul Cotroceni. Dan Cîmpean a fost partener la Deloitte Cyber Risk Services în Belgia, timp de 18 ani şi senior consultant la Ernst & Young. La Deloitte Cyber Risk Services a avut-o clientă pe Irina Socol, cea care a deținut compania IT Siveco. Irina Socol a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru evaziune fiscală, pe data de 3 mai 2016. Ea a fost eliberată în timp record, pe 16 iulie 2016.
DNSC la Palatul Cotroceni
Administrația prezidențială a anunțat că a convocat, luni, la Palatul Cotroceni, reprezentanţi ai instituţiilor implicate în buna organizare a alegerilor din luna mai. Pe lângă directorul DNSC, Dan Cîmpean, la întâlnire au mai fost invitați premierul Marcel Ciolacu, Viceprim-ministrul Marian Neacşu, Ministrul Afacerilor Interne şi viceprim-ministru, Cătălin Predoiu, Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, Preşedintele interimar al Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Valeriu Zgonea, Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos.
Ce a transmis DNSC legat de alegerile prezidențiale
DNSC un CSAT mai mic invitat de Ilie Bolojan la Cotroceni. Pe 27 noiembrie 2024, DNSC a transmis un comunicat legat de alegerile în care susține că „monitorizarea conturilor de social media și investigarea tacticilor și tehnicilor de propagare a postărilor de pe rețelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuțiile instituției noastre.”. „DNSC are responsabilități clare în domeniul securității cibernetice și nu dispune de mandatul legal de a efectua monitorizări individuale ale conturilor personale de social media.”, mai precizat instituția condusă de Dan Cîmpean.
„Pe perioada alegerilor, DNSC a colaborat activ cu autoritățile naționale de specialitate – AEP, STS și ANCOM – pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale și pentru a asigura un proces electoral transparent și sigur”, a mai transmis DNSC. Totodată, precizează DNSC, „un atac cibernetic afectează disponibilitatea, confidențialitatea și integritatea datelor și infrastructurilor aferente. În concluzie, DNSC nu are atribuții legale pentru a executa suspendarea sau oprirea activității unor conturi de social media și nici în ceea ce privește dezinformarea.”.