România riscă sancțiuni din partea UE după ce DNSC pierde 25 de milioane de euro alocați prin PNRR. Banii ar fi fost fost transferați la Ministerul Transporturilor. Informații Oficiul de stiri.
DNSC pierde 25 de milioane de euro alocați prin PNRR. O nouă lovitură pentru România poate veni de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) după ce instituția a eșuat în absorbția de fonduri europene prin PNRR, din cauza lipsei de profesionalism și a neimplicării conducerii în acest proiect. În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României era prevăzută suma de 25 de milioane de euro pentru DNSC din partea UE pentru proiectul „Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie”. Printre beneficiarii rezultatelor proiectului se numără 5000 de profesori la nivel preuniversitar și universitar, care pot beneficia de sesiuni de training/formare profesională în domeniul securității cibernetice, specialiști în securitate cibernetică, absolvenți și studenți, administrația publică, entități economice, organizații non-guvernamentale.
DNSC pierde 25 de milioane de euro
DNSC pierde 25 de milioane de euro alocați prin PNRR. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avea alocat, prin PNRR, 25 de milioane de euro pentru achiziții publice, în anul 2024. În acest context, a fost transmisă în SEAP – site-ul oficial de licitații publice – în data de 24.07.2023, procedura de atribuire licitatie deschisa pentru atribuirea contractului avand ca obiect „Servicii de consultanță în domeniul achizițiilor publice – aferente realizării implementării măsurilor 183 și 184 din investiția I15 a Componentei C7 a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României”. Anunțul oficial a fost făcut pe 23 ianuarie 2024 în care se arată că „printre beneficiarii rezultatelor proiectului se numără 5000 de profesori la nivel preuniversitar și universitar, care vor beneficia de sesiuni de training/formare profesională în domeniul securității cibernetice, specialiști în securitate cibernetică, absolvenți și studenți, administrația publică, entități economice, organizații non-guvernamentale.”.

Contract de consultanță de peste 100 de mii de lei
Ca să absoarbă cei 25 milioane de euro din PNRR, DNSC a scos la licitație consultanța pentru pregătirea caietelor de sarcini. Așa cum reiese din contractul atribuit în acest scop către Asocierea Smart Mind Solution – Bright Mind Solution, intrat în posesia Oficiul de stiri, trebuiau îndeplinite anumite criterii de către DNSC, criterii impuse de UE, prin PNRR. Contractul atribuit prin SEAP, pentru consultanță, este de 111.622 de lei. Însă, nerespectarea de către DNSC a criteriilor și termenelor impuse de UE, Guvernul ar fi „deturnat” banii căte Ministerul Transporturilor. Contactată de Oficiul de stiri, Ionica Șerban, manager de proiect pentru Măsura 184 din proiect, a declarat că proiectul este în derulare și că nu a primit o informare oficială legată de transferal banilor acodați prin PNRR la Ministerul Transporturilor. Despre contractul de consultanță, Ionica Șerban a refuzat să discute.

Banii din PNRR, transferați la Ministerul Transporturilor?
Conform informațiilor Oficiul de stiri, cei 25 de milioane de euro aproape că s-au dus „pe apa Sâmbetei”. După ce DNSC a eșuat în absorbția de fonduri europene, acordate României prin PNRR, Guvernul ar fi emis o Hotărâre de Guvern prin care banii au fost transferați la Ministerul Transporturilor. Tocmai pentru a nu se pierde acești bani din PNRR. Dacă nu se respectă obligațiile contractuale, în conformitate cu regulamentele UE privind absorbția de capital prevazută în cadrul proiectului, România poate fi supusa unor sancțiuni financiare semnificative. De exemplu la o absorbție mai mică de 50 la sută din suma contractată, penalitatea va fi mai mare decât banii cheltuiți si rambursați de UE. „În astfel de proiecte poți pierde mult mai mulți bani prin sancțiuni decât dacă ai face proiectul din fonduri proprii.”, a explicat, pentru Oficiul de stiri, un specialist în domeniu.
Dan Cîmpean director DNSC
DNSC pierde 25 de milioane de euro alocați prin PNRR
DNSC pierde 25 de milioane de euro alocați prin PNRR. România riscă sancțiuni din partea UE după ce DNSC pierde 25 de milioane de euro alocați prin PNRR. Anunțul privitor la proiectul de 25 de milioane de euro a fost făcut public, pe site-ul DNSC, pe 23 ianuarie 2024. În comunicat se arată și scopul folosirii acestor bani.
„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță demararea proiectului „Crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie”, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Investiția /15, Componenta C7, Pilonul II – Transformare digitală.
Valoarea totală a proiectului este de 146.792.450 lei, din care 123.355.000 lei fără TVA, finanțare PNRR (echivalentul a 25.000.000 euro fără TVA, la cursul de schimb InforEuro valabil pentru luna august 2022, respectiv 1 € = 4,9342 lei, la care se adaugă TVA în sumă de 23.437.450 lei).
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea de noi competențe de securitate cibernetică pentru societate și economie, având ca obiectiv sprijinirea dezvoltării competențelor în materie de securitate cibernetică ale elevilor și studenților, cât și ale actorilor publici și privați.
Activitățile specifice derulate în cadrul proiectului vor conduce la:
Dezvoltarea și evaluarea unui curriculum național de securitate cibernetică de către DNSC la nivel preuniversitar și universitar;
Pregătirea în materie de securitate cibernetică a unui grup de 5000 de profesori, la nivel preuniversitar și universitar („train the trainer”), cu organizarea unui laborator specializat dedicat fiecărui județ, inclusiv în sectoarele Bucureștiului;
Acreditarea de furnizori de servicii de formare și pregătire profesională în materie de securitate cibernetică specific pentru absolvenți și studenți (din România și din Uniunea Europeană), inclusiv derularea de programe pilot;
Evaluarea, documentarea și monitorizarea nivelului de maturitate în materie de securitate cibernetică (operațional, tehnologie, competențe) pentru 1000 de actori cheie economici și din administrația publică (inclusiv companii, IMM-uri, școli, spitale, organisme ale administrației publice centrale și locale);
Crearea și livrarea unui „set de instrumente și servicii guvernamentale” pentru creșterea nivelului de maturitate în materie de securitate cibernetică al celor 1000 de actori cheie identificați.
Printre beneficiarii rezultatelor proiectului se numără profesori la nivel preuniversitar și universitar, care vor beneficia de sesiuni de training/formare profesională în domeniul securității cibernetice, specialiști în securitate cibernetică, absolvenți și studenți, administrația publică, entități economice, organizații non-guvernamentale.”.
CITIȚI ȘI: DNSC în vizorul CSAT după sesizarea Oficiul de stiri. Ilie Bolojan cere rapoartele de activitate