DNA confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri care a relatat, în exclusivitate, despre cercetările care l-au vizat pe comisar șef Robert Marian Iancu, șeful SICE sector 3, poreclit „Pateu”, încă din aprilie 2014. Procurorii l-au trimis în judecată pentru două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. În anul 2016, atunci când se ocupa de escrocherii financiare, Robert Marian Iancu a fost șef al corpului de control al ministrului Economiei, de atunci, Costin Grigore Borc, în Guvernul Dacian Cioloș.
Prin trimiterea în judecată a comisarului șef Robert Marian Iancu, DNA confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri, făcute în aprilie 2014. Atunci, am dezvăluit, în exclusivitate, că polițistul ar fi acuzat, alături de alți complici, de fapte de corupție. În anul 2016, Iancu a fost șef al corpului de control al ministrului Economiei, de atunci, Costin Grigore Borc, în Guvernul Dacian Cioloș. Ancheta DNA arată că faptele de care este acuzat polițistul „Pateu”, s-au derulat în perioada 2015-2024. Deci, și în timpul în care era șeful corpului de control al ministrului Economiei. Un martor din acest dosar a dezvăluit, pentru Oficiul de stiri, detalii în exclusivitate.
DNA confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri
DNA confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Secția de Combatere a Corupției, „au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului IANCU ROBERT MARIAN, comisarul-șef de poliție, cu funcția de Șef al Serviciului de investigare a criminalității economice din cadrul Poliției sectorului 3 (SICE3)”. Polițistul „Pateu”, este acuzat de „comiterea a două infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, una în formă simplă, iar alta în formă continuată (7 acte materiale).”.
Rechizitoriul DNA
DNA mai precizează că, „în perioada 2015-2024, în incompatibilitate cu funcția de ofițer de poliție, ar fi efectuat operațiuni financiare comerciale în legătură cu dezvoltări imobiliare prin care a obținut profituri totalizând 883.716 euro.”. Despre comisar șef Robert Marian Iancu, procurorii precizează că „inculpatul ofițer de poliție ar fi investit în terenuri cu potențial din proximitatea municipiului București pe care le identifica și le alegea împreună cu asociații săi, dezvoltatori imobiliari, le cumpăra după negocieri și le punea imediat la dispoziția asociaților pentru ca aceștia să construiască locuințele din proiectele imobiliare.
Despre anumiți asociați, Oficiul de stiri a dezvăluit AICI
Poliția SRL. Baza de date a MAI, folosită în interes personal
Așa cum se arată în rechizitoriul DNA, „inculpatul (comisar șef Robert Marian Iancu n.a.) își securiza profitul prin contracte de vânzare a terenurilor la prețuri substanțial mai mari.”. Prețurile „includeau partea sa din profitul realizat de asociați din vânzarea locuințelor construite, dar al căror termen de plată era foarte lung, atipic pentru o vânzare cu transmiterea imediată către cumpărător a imobilului înstrăinat.”. Apoi, „pe lângă investițiile financiare, comisarul-șef de poliție făcea pentru constructor diferite prestații, precum verificări de firme și terenuri pretabile dezvoltării imobiliare, folosind în acest scop resursele polițienești de care dispunea (timpul de lucru, baze de date ONRC, autospeciala de poliție).
Nouă ani de escrocherii
DNA mai arată că „în intervalul de aproape 9 ani, ofițerul ar fi acționat constant, în funcție de disponibilitățile financiare, fără întreruperi semnificative, dar etapizat astfel încât să nu „livreze” mai mult de un imobil pe an calendaristic și să fie nevoit să se înregistreze în scop de colectare TVA.”. Mai mult, „în anul 2023, în incompatibilitate cu funcția de ofițer de poliție și în scopul obținerii de profituri necuvenite, ar fi cumpărat împreună cu administratorul unei piețe din Sectorul 3, un teren în județul Giurgiu pentru înființarea unui centru de comercializare a legumelor.”.
DNA confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri
Polițistul „Pateu” a adunat o adevărată avere în perioada în care a fost șef al SICE Sector 3 și șef al corpului de control al ministrului Economiei. DNA arată că „în vederea confiscării speciale a sumei de 883.716 euro de la inculpatul Iancu Robert Marian, în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător și a popririi asigurătorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului și asupra unor sume de bani datorate inculpatului.”.
Accesiunea fulminantă a unui polițist
DNA confirmă dezvăluirile Oficiul de stiri. Datele publice care îl privesc pe comisarul-șef Robert Iancu arată că polițistul a avut o ascensiune fulminantă. Astfel, din declarațiile de avere reiese că, în anul 2009 era ofițer specialist II la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliția Sectorului 1. Avea un autoturism Dacia, un apartament și un teren în Popești Leordeni. În anul 2011 a ajuns șeful Biroului de Investigare a Fraudelor (BIF) de la Serviciul Regional de Poliție Transporturi (SRPT) București.
Polițistul a ajuns șef al corpului de control în Guvernul Cioloș
Fără nicio păcăleală, pe 1 aprilie 2016, Robert Iancu scrie, în declarația de avere, că a fost detașat ca director corp control al ministrului la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, condus de Costin Grigore Borc, în timpul Guvernului Dacian Cioloș. Atunci, conform declarației de avere, avea două autoturisme, un apartament în București și două terenuri, În Popești-Leordeni și Bragadiru,județul Ilfov. În anul 2014, Iancu a fost numit ca șef la Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime Constanța. El a fost prezentat poliţiştilor constănţeni chiar de către Marin Motoc, fostul director al Direcţiei de Poliţie Transporturi. Potrivit declaraţiei de avere, el deținea, atunci, o jumătate dintr-un teren intravilan, din 2007, în suprafaţă de 670 de metri pătraţi, o casă, din 2003, în Bucureşti, în suprafaţă de 98 de metri pătraţi, un autoturism marca Skoda şi unul Chevrolet. În anul 2019, Robert Iancu a fost numit șef al SICE la Poliția Sectorului 3.