Direcția Națională Anticorupție a solicitat Parlamentului ridicarea imunității fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită în calitate de medic. DNA a cerut încuviințarea perchezițiilor informatice și domiciliare.
UPDATE Imagini filmate cu camera ascunsă când primea bani
Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a fost surprins cu o cameră ascunsă în timp ce primea sume de bani în cabinetul său de la Spitalul din Huși.
Imaginile au fost incluse în dosarul prin care procurorii anticorupție au cerut Parlamentului să aprobe ridicarea imunității acestuia.
Procurorii DNA au solicitat acest lucru pentru a putea percheziționa cabinetul medical de la Spitalul din Huși, unde se presupune că Nelu Tătaru ar fi primit 57 de mite de la pacienții pe care i-a operat sau cărora le-a eliberat rețete.
DNA cere ridicarea imunității lui Nelu Tătaru
DNA Iași a solicitat ridicarea imunității deputatului Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, într-un dosar în care acesta este acuzat de luare de mită în calitate de medic la Spitalul Municipal “Dimitrie Castroian” din Huși. Procurorii anticorupție susțin că Tătaru ar fi primit, între aprilie și iulie, sume de bani cuprinse între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de pacienți sau aparținători, în schimbul îndeplinirii atribuțiilor sale de serviciu.
„În perioada 3 aprilie – 12 iulie, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal Huși, Nelu Tătaru ar fi primit cu titlu de mită sume de bani și bunuri alimentare de la pacienți pentru intervenții chirurgicale, consultații sau eliberarea de rețete”, a precizat DNA într-un comunicat.
Solicitarea procurorilor pentru percheziții informatice și domiciliare
Într-un comunicat emis pe 10 octombrie, DNA a anunțat că procurorul-șef al instituției a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul și copia dosarului penal, constând în zece volume, pentru a fi înaintate ministrului Justiției. Acesta din urmă urmează să solicite Camerei Deputaților încuviințarea perchezițiilor informatice și domiciliare, necesare pentru continuarea investigației.
„În cazul parlamentarilor, perchezițiile pot fi realizate doar cu aprobarea plenului Camerei din care face parte respectivul deputat sau senator”, a menționat DNA.
Reacția lui Nelu Tătaru la acuzații
După ce a fost audiat la DNA Iași, Nelu Tătaru a declarat presei că este nevinovat și că nu a solicitat sau condiționat vreodată bani pentru a trata pacienți. Fostul ministru a subliniat că nu i-au fost prezentate probe concludente, nici imagini video care să demonstreze acuzațiile.
De asemenea, acesta susține că nu înțelege de ce nu a existat un flagrant în acest caz.
Marcel Ciolacu: „Vom vota pentru ridicarea imunității”
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că parlamentarii social-democrați vor vota pentru ridicarea imunității lui Nelu Tătaru. Ciolacu a explicat că, în prezent, imunitatea parlamentară nu trebuie să protejeze pe nimeni în cazuri de fapte penale, ci doar în cazul declarațiilor politice.
„Vom vota pentru ridicarea imunității, nu a mai fost nicio excepție de foarte mulți ani. Și cred că, în sfârșit, am înțeles că Parlamentul nu este pentru a avea imunitate pentru fapte penale, are imunitate pentru declarații politice. S-a încheiat acea epocă”, a declarat Marcel Ciolacu, la o ceremonie organizată de Ambasada Spaniei.
Cercetările continuă asupra altor 27 de suspecți
Pe lângă Nelu Tătaru, procurorii DNA desfășoară urmăriri penale și asupra altor 27 de persoane implicate în același dosar, acestea având calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
DNA informează că, în prezent, cercetările sunt în curs, iar următoarele măsuri vor fi adoptate în funcție de deciziile Parlamentului privind ridicarea imunității fostului ministru.