Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a lansat comentarii provocatoare înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, adresându-se atât lui Kamala Harris, cât și lui Donald Trump.
Ce mesaj are Dmitri Medvedev pentru americani
Într-un mesaj pe Telegram, Dmitri Medvedev a susținut că rezultatul alegerilor americane nu va schimba strategia Rusiei în privința conflictului din Ucraina, subliniind că Moscova va continua să lupte împotriva a ceea ce el a numit „regimul nazist de la Kiev.”
Medvedev a pus accentul pe sprijinul financiar oferit de SUA Ucrainei și a sugerat că pentru Rusia contează doar cât de mult va investi noul președinte american în acest război.
Pe măsură ce se apropie data alegerilor, Medvedev și-a intensificat mesajele către Washington. Sâmbătă, a avertizat SUA cu privire la „consecințe grave” și a sugerat că neglijarea „limitelor” impuse de Rusia ar putea duce la un conflict major.
Mai mult, Medvedev a lansat o amenințare indirectă la adresa lui Donald Trump, afirmând că, în cazul în care acesta va încerca să oprească invazia rusă în Ucraina, ar putea avea o soartă similară cu cea a fostului președinte John F. Kennedy.
Totodată, Medvedev a folosit termeni duri la adresa lui Kamala Harris, pe care a caracterizat-o drept „neexperimentată și manipulată”.
Declarațiile lui Medvedev reflectă retorica intensificată a Rusiei pe fondul conflictului din Ucraina și a evoluțiilor politice din SUA, accentuând percepția Kremlinului că sprijinul american pentru Ucraina ar fi o amenințare directă la adresa intereselor rusești.
Cine este Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev este o figură politică proeminentă în Rusia, cunoscut pentru rolurile sale de fost președinte și fost prim-ministru al țării. Născut pe 14 septembrie 1965 la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), Medvedev a devenit un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, colaborând îndeaproape cu acesta de-a lungul carierei sale.
În perioada sa ca președinte (2008-2012), Medvedev a promovat modernizarea economiei rusești și reforme în sfera tehnologică, încercând să deschidă Rusia spre inovație și progres digital.
Cu toate acestea, stilul său politic a fost adesea văzut ca fiind sub influența puternică a lui Putin, iar criticii au susținut că Medvedev a avut un rol mai degrabă simbolic.
După încheierea mandatului său prezidențial, el a ocupat funcția de prim-ministru până în 2020 și rămâne o figură influentă în politica rusă, având o prezență activă în Consiliul de Securitate al Rusiei.
CITEȘTE ȘI – Falsa temă a legăturilor cu Rusia