Reprezentantul președinției americane pentru climă, John Kerry se află într-o vizită de patru zile în China pentru a relansa discuțiile pe teme climatice, dar și pentru a ajuta la normalizarea relațiilor diplomatice în general dintre Statele Unite și China. Nu s-a ajuns însă la niciun rezultat concret al discuțiilor.
Premierul Chinei, Li Qiang, l-a primit marți, la Beijing, pe John Kerry, trimisul special al SUA pentru problemele climatice. Se pare că în cele din urmă, voalat, China ar fi respins apelul lui Kerry în ceea ce privește o acțiune mai rapidă pentru schimbările climatice, potrivit New York Times.
Fapt ce i-a făcut pe unii dintre analiști să considere că s-au desfășurat „discuții pe nimic. de fapt”. Dar ce s-a întâmplat, de fapt, la Beijing?
Conversații foarte sincere?
Potrivit sursei menționate, liderii chinezi au respins încercările lui John Kerry, reprezentantul președintelui Biden pentru schimbările climatice, de a-i convinge să se angajeze la o acțiune mai dură în domeniul schimbărilor climatice în timpul celor trei zile de discuții de la Beijing. Un răspuns care a sugerat că tensiunile dintre țări fac dificilă colaborarea la o criză care amenință planeta.
Kerry a ieşit miercuri seara din lungile negocieri de la Beijing fără noi acorduri. De fapt, președintele chinez, Xi Jinping, a insistat într-un discurs că China își va urmări obiectivele de a elimina treptat poluarea cu dioxid de carbon „în propriul ritm și în felul său”!
Totuși, Kerry părea încurajat de faptul că cei mai mari doi poluatori ai lumii au reluat discuțiile, care au fost înghețate timp de un an din cauza relațiilor tensionate cu Taiwan, comerț și alte probleme. El a insistat că nu a fost dezamăgit de rezultat, observând că „discuțiile în sine au marcat un progres”. Acele „discuții pe nimic” observate de către comentatori…
„Am avut conversații foarte sincere, dar am venit aici pentru a deschide noi drumuri”, a spus domnul Kerry, adăugând: „Este clar că vom avea nevoie de puțin mai multă muncă”.
Administrația președintelui Joe Biden este „foarte interesată” să stabilizeze relațiile cu China
Nu este o hiperbolă să spunem că amploarea încălzirii globale depinde de deciziile luate de China și Statele Unite. China este acum responsabilă pentru aproape o treime din emisiile globale, mai mult decât toate celelalte națiuni dezvoltate la un loc. Pentru a evita cele mai grave consecințe ale unei lumi care se încălzește, este esențial ca Statele Unite, cel mai mare emițător din lume de-a lungul istoriei, să colaboreze cu China pentru a reduce poluarea cu carbon, spun experții.
În a doua zi de discuții la Beijing, Kerry s-a întâlnit cu șeful pentru relații externe al Partidului Comunist chinez, Wang Yi, căruia i-a mai spus că președintele Biden este convins că cele două țări „împreună, vor putea face lucruri care ar avea un impact pozitiv la nivel global”, relata AP. Iar o parte a comentatorilor iar aduceau în prim plan tema discuțiilor „pe nimic”.
Legăturile dintre Statele Unite și China s-au deteriorat rapid în ultimii ani, pe fundalul disputelor comerciale, privind accesul la tehnologie, drepturile omului și amenințările Chinei la adresa statutului de autoguvernare aTaiwanului. „Putem găsi o soluție adecvată pentru orice problemă”, constata Wang , dacă s-ar restabili o comunicare „adecvată” între cele două state.
Problemele mici pot deveni probleme mari
„Uneori, problemele mici pot deveni probleme mari”, a mai spus Wang, adăugând că dialogul trebuie purtat „de la egal la egal”, aparent o referire la criticile americane privind politica externă agresivă a Chinei, abuzurile împotriva drepturilor minorităților musulmane și budiste și sancțiunile de călătorie împotriva unor înalți oficiali din Hong Kong, începând cu liderul regiunii, desemnat de Beijing.
În august 2022, China a suspendat o serie de contacte la nivel mediu și înalt cu administrația Biden, inclusiv discuții privind criza climatică, pentru a-și manifesta profunda nemulțumire față de vizita în Taiwan a președintei de atunci a Camerei reprezentanților, democrata Nancy Pelosi. În viziunea Chinei, Taiwanul face parte din teritoriul său, în care trebuie reintegrată fie și cu forța, ceea ce ar putea atrage Statele Unite într-un conflict armat major și asta într-o regiune de importanță vitală pentru economia globală, mai notează AP.