Directori de școli numiți politic, o problemă pe care șefii Ministerului Educației nu sunt interesați s-o rezolve, în ciuda declarațiilor publice. Acest lucru reiese din datele statistice obținute de Oficiul de Știri de la minister: aproximativ 500 de directori și directori adjuncți de școli nu au rezistat în funcție nici 3 ani.
Directori de școli numiți politic, tot mai mulți
Conducerile unităților de învățământ preuniversitar numite prin “delegare” (politic, cum este cunoscută mai bine modalitatea de numire) continuă să fie varianta preferată de șefii învățământului românesc, în ciuda declarațiilor publice ale acestora.
Altfel nu s-ar putea explica faptul că ministerul de resort nu a mai organizat niciun concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante în sistemul de învățământ preuniversitar, încă din anul 2022, când șef al Educației era liberalul Sorin Cîmpeanu.
Precedentul ministru al Educației, Ligia Deca, nici nu a luat în considerare organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli.

Mai mult, în mandatul Ligiei Deca, au existat numeroase scandaluri în unitățile de învățământ preuniversitar (unele extrem de grave, precum acuzații de viol), “soluționate” cu înlocuirea directorului, în multe cazuri, forțat să demisioneze, chiar dacă era numit prin concurs.
Evident, noii directori au fost numiți politic.
Probabil nici nu e de mirare, având în vedere super-anul electoral 2024.
Datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC), obținute de Oficiul de Știri, arată nu doar că nu au mai existat măcar tentative de organizare a concursurilor pentru funcțiile de directori de școli ocupate politic, ci chiar o scădere a numărului șefilor de unități de învățământ preuniversitar care și-au obținut fotoliul în urma unui examen.

Astfel, potrivit datelor MEC, în anul 2022, în urma ultimei sesiuni de examen, din anul 2022 (a doua din ultimul mandat al lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației), mai erau 1.683 de funcții de conducere din școli numite politic.
În anul școlar 2023 – 2024, în învățământul preuniversitar de stat, au fost ocupate prin detașare în interesul învățământului 2.134 de funcții de conducere (1.404 funcții de director și 730 de funcții de director adjunct) dintr-un total de circa 8.500 de funcții de conducere existente la nivel de sistem (diferența înseamnă posturi ocupate prin concurs).
Rezultă astfel un plus de 451 directori numiți politic, în mai puțin de 3 ani.
Situația nu pare a se îndrepta către o scădere a numărului de directori numiți politic, prea curând, actuala conducere a MEC fiind aparent indecisă.
În cadrul conferinței de presă organizate la finele lunii trecute, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Sorin Ion declara că nu crede că va mai fi organizat un nou concurs de directori, până când mandatele actualilor nu vor expira.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a intervenit însă spunând că aceste concursuri vor fi organizate.
Declarațiile privind concursurile pentru funcțiile de directori de școli ale reprezentanților MEC sunt de la minutul 38:18.