Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă înfiinţarea unei Direcţii de Inteligență Artificială, subliniind că obiectivul său este de a corela responsabilitatea faţă de natură, la nivel administrativ, cu cele mai recente tehnologii.
Inteligenţa Artificială, „partenerul de încredere în procesele de reglementare”
„Am decis să înfiinţez, la Ministerul Mediului, o Direcţie de Inteligenţă Artificială (IA), pentru că îmi propun să fim mai ambiţioşi şi să aliniem responsabilitatea pentru natură, la nivel administrativ, cu cele mai noi tehnologii. Inteligenţa Artificială va deveni partenerul de încredere al colegilor mei în procesele de reglementare, inclusiv în emiterea autorizaţiilor şi avizelor de mediu”, spune ministrul.
Direcţia de Inteligenţă Artificială va fi responsabilă pentru prelucrarea şi analiza informaţiilor în timp real, având capacitatea de a examina rapid documente şi seturi de date complexe. Prin utilizarea tehnologiilor avansate, această direcţie va contribui semnificativ la eficientizarea proceselor administrative, economisind timp preţios şi reducând riscul de erori umane.
„Într-o primă etapă, vom evalua procedurile unde sprijinul IA şi al tehnologiilor adiacente (algoritmi, învăţare automată, sisteme inteligente) este util şi vom împrumuta modele de bune practici de la ţări precum Franţa şi Danemarca, unde Inteligenţa Artificială e folosită cu succes pentru îmbunătăţirea eficienţei şi sustenabilităţii în administraţie”, specifică ministrul Mediului.

România, în „direcţia bună”
Potrivit acestuia, România merge pe direcţia bună când vorbim despre mediu, „o arată orice comparaţie a rezultatelor pe care le avem de la an la an, fie că vorbim despre insulele ecologice instalate în zeci şi zeci de comunităţi sau de centrele de colectare cu aport voluntar, fie de noile suprafeţe de pădure înfiinţate cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”.
Oficialul adaugă că autorităţile integrează potenţialul noilor tehnologii pentru a transforma România într-o ţară mai inteligentă, mai ecologică şi mai pregătită pentru un viitor în care tehnologia va juca un rol central.
„Abia aştept să fac anunţul primului act administrativ de mediu emis cu ajutorul Inteligenţei Artificiale”, mai spune Fechet.
Ministrul Mediului a abordat intenţiile şi provocările legate de mediu în cadrul deschiderii oficiale a Târgului GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC 2025, eveniment care are loc de astăzi până vineri la Romexpo. Aceasta este cea mai mare expoziţie dedicată energiei solare, managementului apei, gestionării deşeurilor şi soluţiilor pentru oraşe inteligente.
„Preocupările legate de mediu au devenit din ce în ce mai importante pentru români în ultimii ani, iar ca ministru al Mediului sunt bucuros să constat că adoptarea unui stil de viaţă mai sustenabil, care înseamnă în primul rând reducerea poluării, este o opţiune care ne aduce pe toţi mai aproape de natură. Apreciez faptul că, în cadrul ediţiei din acest an, organizatorii Târgului GREEN ENERGY EXPO & ROMENVIROTEC 2025 au decis să dedice APEI o zi întreagă. Aşa cum am mai spus, APA este prioritatea mandatului meu şi ne concentrăm, la Ministerul Mediului, pe soluţii care pot asigura apă potabilă pentru toţi românii şi pe protejarea ecosistemelor acvatice, de la reţeaua naţională de râuri până la Dunăre şi Marea Neagră”, precizează el.
