O filială italiană a gigantului francez de lux LVMH, Manufactures Dior SRL, a fost plasată sub administrare judiciară, după ce o anchetă a aratat că a subcontractat lucrări către firme chineze care au tratat impropriu muncitorii. Aceasta este a treia decizie de acest fel luată de tribunalul din Milano doar în acest an. În luna aprilie, tribunalul a numit un comisar pentru a gestiona o companie deținută de Giorgio Armani din cauza acuzațiilor că grupul de modă nu a supravegheat adecvat furnizorii săi.
Nu este un caz izolat în lumea modei de lux
Decizia susține faptul că încălcarea regulilor nu este un caz izolat în rândul companiilor de modă cu capacitate de producție în Italia, ci un sistem generalizat datorat nevoii de a urmări profituri mai mari. Tribunalul a ordonat ca Manufactures Dior SRL, deținută în totalitate de Christian Dior Italia SRL, să fie plasată sub administrare judiciară pentru un an. Compania va continua să funcționeze în această perioadă, notează Reuters.
Ancheta Dior s-a concentrat pe patru mici furnizori care angajau 32 de muncitori în jurul orașului Milano, dintre care doi erau imigranți în mod ilegal, iar alți șapte lucrau fără documentele necesare.
Inspecțiile poliției italiene, desfășurate între martie și aprilie, au vizat firmele Pelletteria Elisabetta Yang SRL, New Leather Italy SRLS, AZ Operations SRLS și Davide Albertario Milano SRL. Dintre acestea, Pelletteria Elisabetta Yang și Davide Albertario Milano erau furnizori direcți ai Manufactures Dior SRL.
Dior, scandal cu maltratarea lucrătorilor care munceau 24 din 24 în condiții groaznice
Documentul judecătoresc a dezvăluit că personalul trăia și muncea în condiții de igienă și sănătate sub standardul minim necesar pentru o abordare etică. Muncitorii erau nevoiți să doarmă la locul de muncă pentru a fi disponibili 24 de ore pe zi, iar consumul de electricitate arăta cicluri de producție continue, zi și noapte, inclusiv în timpul sărbătorilor.
Cât costă de fapt o geantă pe care Dior o vinde cu 2.600 de euro
De asemenea, dispozitivele de siguranță au fost îndepărtate de pe mașinării pentru a permite funcționarea mai rapidă, ceea ce a permis contractorilor să reducă costurile și să taxeze Dior cu doar 53 de euro pentru o geantă, în timp ce casa de modă o vindea cu 2.600 de euro în magazine.
Reprezentanții companiei nu au comentat decizia tribunalului
Reprezentanții LVMH nu au oferit comentarii pe marginea deciziei tribunalului. Acțiunile LVMH au înregistrat scăderi în urma anunțului, închizând ziua în care s-a comunicat decizia cu o scădere de 2.2%.
Tribunalul a criticat Dior pentru că nu a adoptat măsuri adecvate pentru a verifica condițiile de muncă sau capacitățile tehnice ale companiilor contractante, eșuând în a efectua audituri periodice ale furnizorilor.