Faimoasa statuie a Julietei, amplasată în curtea casei din Via Cappello de la Verona, a suferit deteriorări serioase din dragoste! Este vorba despre „afecțiunea” nemăsurată a turiștilor. Noroc că nu e vorba despre original, dar…
Actuala statuie a Julietei este o reproducere după cea realizată în 1972 de sculptorul Nereo Costantini. Această copie a înlocuit lucrarea originală, care a fost deteriorată în urmă cu zece ani, din cauza uzurii cauzate de vreme şi de atingerile continue ale vizitatorilor. Analiștii vorbesc despre un fenomen chiar: Turismul de masă o distruge pe Julieta! Și nu numai, și alte comori ale lumii, inclusiv unele orașe.
Reproducerea în bronz a Julietei – personajul lui William Shakespeare din „Romeo şi Julieta”, a căzut victima uzurii, rezultată de pe urma atingerii continue din partea vizitatorilor.
O mică gaură a apărut pe pieptul drept al sculpturii, vizat în mod special de turiştii care consideră gestul ca fiind un simbol al norocului pentru propriile poveşti de dragoste. Această scenă a devenit acum o tradiţie obligatorie, mai ales în rândul cuplurilor tinere.


Din dragoste: Selfie și transpirație
Statuia Julietei atrage vizitatori de toate vârstele, din întreaga lume. Figura de bronz se află sub balconul dintr-o curte mică în care se spune că Romeo ar fi curtat-o pe Julieta, atrăgând zilnic sute de vizitatori care se adună acolo pentru un selfie şi pentru a-i atinge sânul ca parte a unui ritual despre care se crede că aduce noroc în dragoste. Se crede însă că transpiraţia de pe mâinile lor a provocat apariţia găurii.
Este deja a doua oară când abundenţa atingerilor deteriorează statuia Julietei. În 2014, statuia originală, care se afla în curte de mai bine de 40 de ani, a fost înlocuită cu o copie care a costat 15.000 de euro, finanţată de o asociaţie catolică.
Acum, municipalitatea din Verona va trebui să evalueze dacă este necesară o intervenţie similară pentru statuia deteriorată şi ia în considerare totodată un proiect de revizuirii a accesului la sit. Administraţia a început deja o nouă intrare experimentală dinspre Teatro Nuovo, menţinând doar ieşirea din curte, în vederea unei posibile treceri la o intrare cu plată pentru vizitarea curţii. Acest proiect este însă legat de rezolvarea litigiilor cu alte activităţi prezente în curte, care nu este proprietate exclusivă a municipalităţii.
Curtea se află lângă Casa di Giulietta, o clădire renovată din secolul al XIII-lea care a aparţinut unei familii nobile, del Cappello, despre care localnicii cred că l-a inspirat pe Shakespeare să aducă în scenă familia fictivă a Julietei Capulet din „Romeo şi Julieta”. Balconul a fost adăugat clădirii în secolul al XX-lea.
Casa di Giulietta este un muzeu cu o colecţie de picturi, costume din epoca renascentistă şi patul care a apărut în adaptarea cinematografică a piesei lui Shakespeare de către Franco Zeffirelli în 1968. Însă majoritatea turiştilor renunţă la muzeu pentru a o vedea pe…Julieta. Mai degrabă pentru a o atinge.

Citiți și: