DIICOT, intervenție în forță la o grupare de falși brokeri. Zeci de percheziții s-au derulat miercuri 10 aprilie, atât în România cât și în Marea Britanie într-un dosar uriaș de spălare de bani și înșelăciun informatice.
Anchetatorii cercetează 35 de suspecți pentru constituirea unui grup infracțional organizat, care ar fi intrat în posesia unor sume importante de bani prin fraudele online.
Este vorba de o acțiune desfășurată de Poliția Română prin Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția de Investigații Criminale (DIICOT). Forțele de ordine au descins la 46 de adrese, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune și spălare de bani.
DIICOT, intervenție în forță la o grupare de falși brokeri
Potrivit DIICOT, grupul infracțional format din peste 50 de persoane, cetățeni români și stăini, a fost înființat în august 2024. Scopul principal al grupării fiind acela de a obține sume importante de bani prin inducerea în eroare a unor investitori străini.
Procurorii DIICOT susțin că gruparea ar fi pus bazele unui centrul call-center prin intermediul căruia au fost contactate mai multe persoane din diferite state interesate de investiții. Victimile au fost apoi îndemnate să se înscrie pe diferite platforme de tranzacționare realizate de membrii grupării.
„Sub paravanul unei societăți comerciale, gruparea de criminalitate organizată ar fi operaționalizat un call-center specializat în contactarea unor persoane din Canada, Franța, Belgia, Danemarca și Olanda interesate de investiții, care ar fi aplicat pe pretinse platforme de tranzacționare distribuite de membrii grupării în spațiul virtual și ar fi completat formulare web cu datele lor de contact”, se arată într-un comunicat emis de Poliția Română.

DIICOT a reținut peste 40 de persoane
Investitorii au fost păcăliți să achiziționeaze acțiuni sau produse financiare. Însă, sumele de bani obținute din tranzacții au fost ulterior direcționate spre circuite financiare complexe astfel încât urma lor să fie ascunsă. Procurorii DIICOT au mai precizat că niciuna dintre victime nu și-a recuperat investiția.
„Gruparea de criminalitate organizată ar fi fost structurată în sistem piramidal (de tip corporatist) pe mai multe paliere: agenți organizați în echipe și departamente (cei care contactează persoanele vătămate și le determină să transfere sume de bani sub pretext investițional), team-leaderi (aflați la conducerea echipelor formate din 6 – 10 agenți), manageri (coordonatori ai team-leaderi-lor) și coordonatorul centrului de apeluri”, se mai arată în comunicat.

Gruparea funcționa în sistem pirdamidal
Procurorii DIICOT au mai stabilit că liderul grupului infracțional nu este la prima faptă de acest gen. Acesta a fost implicat într-o rețea similară destructurată de autoritățile germane în luna martie 2023. „În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperiți și ridicați 82.615 euro, 62.810 lei, 3.200 de dolari, unități de stocare a datelor (tablete, unități centrale PC, laptop-uri, stick-uri de memorie, SSD), diferite cantități de substanțe aflate în curs de expertizare, precum și alte mijloace de probă”, se arată în comunicatul Poliției Române.
Audierile au avut loc la sediile DIICOT și IGPR. Procurorii au reținut 12 persoane și alte 33 au fost plasate sub control judiciar. Judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a fost sesizat joi, 10 aprilie, cu privire la propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit publicației Adevărul.