În era dietelor moderne, în care promisiunile de a pierde rapid kilogramele în plus se găsesc la orice pas, este esențial să ne întrebăm: există oare o “dietă perfectă”? În ultimele decenii, am fost martorii dezvoltării unei adevărate culturi a dietelor, în care schemele de slăbit, rețetele bizare și suplimentele miraculoase domină piața.
În acest context, Dr. Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, aduce informațiile care ajută în luarea celei mai bune decizii privind hrana și sănătatea.
Există dieta perfectă?
Dr. Negru dezvăluie că noțiunea de “dietă perfectă” este, de fapt, relativă și subiectivă. Acesta subliniază că dieta ideală este aceea pe care o putem adopta și integra cu ușurință în viața noastră de zi cu zi. Într-o lume plină de mode și de tendințe dietetice, este esențial să ne întoarcem la fundamentele unei alimentații sănătoase și echilibrate, susține medicul.
Dieta perfectă pentru români
Deși tendințele moderne ne îndeamnă să căutăm mereu diete noi și inovatoare, Dr. Doru Negru atrage atenția asupra importanței dietei tradiționale. Medicul explică și cum dieta tradițională românească este construită pe alimente locale și practici culinare consacrate de-a lungul generațiilor. Prin intermediul unor mâncăruri simple și naturale, precum ciorbele și tocănițele, tradiția culinară românească promovează o alimentație echilibrată și hrănitoare.
„Ce mănâncă clasic, tradițional, românul? Mănâncă o ciorbă! Înmulțește o bucățică de carne cu multe bălării, poate chiar și fără carne, și face o ciorbă. Felul doi, înmulțește o bucățică de carne cu câteva leguminoase, și face o tocană, la care adaugă o mămăligă sau o bucățică de pâine, și se duce la lucru și muncește. Asta e dieta, pentru asta am fost făcuți!
Din câte știu eu, mama mare nu mânca nici kiwi, nici avocado, nici semințe de chia. Vrem să fim snobi, vrem să căutăm că nu știu ce face chestii nemaipomenite, putem.”, argumentează medicul Doru Negru.
Mâncăm mai mult decât ne trebuie: „Ni s-a băgat în cap tâmpenia cu papă tot”
Dr. Negru subliniază că mâncăm adesea mai mult decât necesită corpul nostru și că acest exces de calorii este principalul responsabil pentru creșterea în greutate și pentru problemele asociate obezității.
„Cam asta e povestea. Boala noastră, a noastră, cu mine în frunte, sub varii forme de manifestare, se cheamă intoxicație cronică voluntară, cu mâncare, la un sedentar. Cam aici e povestea noastră. Elefantul, hipopotamul, sunt niște animale grase. De ce? Că mănâncă numai iarbă! Întrebarea nu e ce mănâncă, întrebarea e cât mănâncă!
Mănânci cât alergi. Mănânci mai mult decât alergi, te îngrași! Mănânci mai puțin decât alergi, scazi în greutate! Nu există nicio dietă nemaipomenită în care, vorba ardeleanului, să fii și cu mațul bârnă și cu sufletul în rai! Și cu slana în pod! Nu se poate! Deci, păcatul nostru mare este în primul rând că nu alergăm suficient și în al doilea rând, că mâncăm prea mult! Mult sau puțin, iarăși sunt niște noțiuni relative. Ce e mult pentru mine, poate fi puțin pentru altul sau invers. Toți mă întreabă ce? Întrebarea nu e ce! E cât! Dacă nu alergăm, de ce mâncăm? Ni s-a băgat în cap tâmpenia cu papă tot să te faci mare! Copilul cuminte papă tot. Și din cauza asta, nu toată lumea e ca noi, și din cauza asta avem o explozie, o epidemie de obezitate, ori asta e pagubă majoră pentru sistemul de sănătate”.
Dr. Negru: „Foamea e normală, anormală e sațietatea”
„Ne-am îngrășat pentru că am mâncat mai mult decât alergăm, în condițiile în care nu alergăm deloc! Dacă nu alergăm, de ce mâncăm? Noi suntem făcuți, așa ne-a făcut mama natură, să alergăm mult și să mâncăm puțin și prost! Pentru asta suntem adaptați, chiar dacă nu ne vine a crede. Ce frumos a făcut organismul ăsta, ce minuni a știut să facă mama natură, ca să putem să mâncăm puțin și să alergăm mult. Și noi intrăm precum elefantul în magazinul de porțelanuri, și ne mirăm că stricăm un echilibru atât de frumos făcut. De ce? Pentru că ne place să mâncăm! Nu vrem să înțelegem că mâncarea, băutura, drogurile, țigările, sunt la fel, la fel. La fel de toxice! Când mănânci mai mult decât îți trebuie ca să nu mori de foame, mănânci prea mult! În lumea animală din care noi facem parte, foamea e normală, anormală e sațietatea. Iar noi trăim în anormalitate de când ne-am născut!”
Dr. Negru: „Mâncarea e un mijloc de a supraviețui, nu e un scop!”
Într-o lume obsedată de diete și tendințe efemere, Dr. Negru ne îndeamnă să revenim la fundamentale și să adoptăm o abordare mai pragmatică în ceea ce privește alimentația. El subliniază că secretul unei diete sănătoase nu constă în urmarea unor scheme rigide sau a unor promisiuni utopice, ci în adoptarea unui stil de viață echilibrat și moderat. Astfel, întoarcerea la dieta tradițională și valorificarea înțelepciunii strămoșilor noștri ar putea fi cheia unei vieți sănătoase și fericite într-o lume agitată și plină de tentații.
”Mâncarea, prin ea însăși, indiferent ce, e toxică dacă mănânci mai mult decât îți trebuie. Noi oamenii, în prostia ce amare, am întors mașina lumii cu fundul în sus: nu mai mâncăm ca să trăim, am început să trăim ca să mâncăm. Am schimbat mijlocul într-un scop. Mâncarea e un mijloc de a supraviețui, nu e un scop!”, concluzionează medicul Doru Negru, pentru Euronews.