Teoretic, trailerul Gladiator II arată ca o copie a originalului, dar provoacă un entuziasm frenetic. Nu o spunem noi, o spune BBC. După ce primul Gladiator a avut un mare succes, părea că nimic nu va mai fi după el, dar acum se întrevede ceva. Dezvăluiri despre filmul Gladiator 2.
“Generalul care a devenit sclav. Sclavul care a devenit gladiator. Gladiatorul care a sfidat un imperiu. De la regizorul Ridley Scott…” . Vocea din off s-ar putea rula la nesfârșit. Gladiator II urmează să fie lansat în noiembrie șe întrevede a fi un „succes de casă”.
În ciuda faptului că noul film pare a fi o reșapare a primului, trailerul său a fost întâmpinat cu entuziasm frenetic când a fost lansat. Nenumărați fani au apelat la rețelele sociale pentru a declara, așa cum spune meme-ul filmului, „Acesta este cinema”. Acest lucru este, fără îndoială, doar ceva parțial: n-are de-a face cu strălucirea premiată cu Oscar a originalului.
Russell Crowe, în rolul principal din primul Gladiator nu a fost niciodată mai bun. Scenele de acțiune au fost necruțătoare, palpitante și viscerale. Dialogul a fost eminamente superb. Chiar și oamenii care s-ar putea să nu-și amintească în mod deosebit filmul în ansamblu știu frazele Ceea ce facem în viață răsună în eternitate” și „La semnalul meu, dezlănțui iadul”. Pasionații de film pot și vor recita fără îndoială discursul „Numele meu este Maximus Decimus Meridius, Comandantul Armatelor Nordului…”.
Gladiator 2: Întoarcere la o altă epocă
Dar există mai mult în așteptarea pentru continuare: există nostalgie pentru un stil cu totul diferit de filmare. Pe măsură ce trecem de saturația super-eroi a cinematografiei, Gladiator II este o revenire la un stil anterior de blockbuster. Genul cândva uriaș „sabie și sandale” a atins apogeul pentru prima dată cu Spartacus în 1960, dar se pare că există din nou un adevărat apetit pentru el. Un serial major din 10 părți intitulat Those About To Die, plasat în Roma Antică și cu Anthony Hopkins și Iwan Rheon în rolurile principale, va fi lansat pe Peacock. Și Denzel Washington, una dintre vedetele Gladiator II, urmează să joace și el într-un film regizat de Antoine Fuqua pentru Netflix despre Hannibal, cartagineanul care a provocat Roma.
Dr. David Butterfield, editor al site-ului web Classics Antigone, spune pentru BBC: „Fie că Gladiator II reia sau nu intriga Gladiatorului original, entuziasmul pentru o continuare spune multe despre cât de atras este publicul modern să se cufunde într-un astfel de ev fascinant și civilizație influentă, ale cărei asemănări izbitoare și diferențe puternice față de propria noastră eră se dovedesc a fi la fel de instructive”.
Gladiator 2, ca și primul Gladiator, reînvie subiecte
„Gladiatorul din anul 2000 a reprezentat un moment decisiv în cultura modernă pentru interesul pentru Roma antică. Nu numai că a adus la viață orașul care a creat imperiul care a modelat atât de mult din istoria occidentală, dar l-a și reintrodus în curentul principal. Subiecte uitate au revenit, cum ar fi relația complexă dintre puterea imperială și populația în masă și principiile filosofiei stoice”, mai spune Butterfield.
Preocuparea principală a regizorului Ridley Scott nu este acuratețea istorică. Când istoricul Dan Snow a enumerat unele inexactități în ultimul său film, Napoleon, Scott i-a sugerat că ar trebui să „Get a life”. El a spus pentru The Times: „Când am probleme cu istoricii, întreb: Scuză-mă, amice, ai fost acolo?”. Genial.
Deşi Ridley Scott nu a împărtăşit prea multe detalii despre scena de acţiune din deschiderea filmului „Gladiator 2”, el a făcut aluzie la un moment în care personajul Lucius interpretat de Paul Mescal se luptă cu un rinocer în Colosseum. „Computerizarea şi inteligenţa artificială – trebuie să le adopţi. Pot pune un computer să ‘citească’ fiecare moleculă şi fiecare rid de pe un rinocer şi apoi să le transpună pe o bucată groasă de plastic, care seamănă izbitor de mult cu un corp de rinocer, care este apoi construit pe tiparul unui schelet”, a spus Ridley Scott, vorbind despre construirea rinocerului generat pe computer pentru acea scenă.
Gladiator 2 ar putea suplini școala la capitolul istorie
Cu toate acestea, Butterfield subliniază că două dintre cele mai uimitoare imagini din noul trailer – inundarea Colosseumului pentru a recrea o bătălie pe mare și introducerea rinocerului într-o luptă de gladiatori – sunt de fapt exacte din punct de vedere istoric.
„Deși unii academicieni vor simți un izvor în pasul lor de a sublinia inexactități sau anacronisme ocazionale în opere de ficțiune precum aceasta, realitatea este că piese de artă cu buget mare și de formă lungă, cum ar fi Gladiator II, sunt cel mai probabil să fie prima introducere în lumea antică pentru un public a cărui educație istorică este jalnic deservită în școli”, spune el.
Între timp, autorul Robert Hutton, critic de film pentru revista The Critic și prezentator al unui podcast de film, spune despre Gladiator 2: „Instinctul meu imediat este că face parte din obsesia Hollywood-ului pentru „Proprietatea intelectuală existentă”: aceasta va fi mai ușor de vândut”.
Calea de la Hollywood
Cu alte cuvinte, este aceeași abordare ca la Top Gun din 2022: Maverick, continuarea filmului Top Gun din 1986, a fost un hit. A adoptat abordarea „dacă nu este stricat, nu-l repara”, ținând cu obstinație formula narativă a originalului și, de asemenea, aderând la valorile sale de modă veche. Evitând ambiguitatea morală cândva la modă cinematografică, în favoarea băieților buni și răi creați la fel ca în Gladiator.
Este o cale bine parcursă, spune Hutton. „La Hollywood există o tradiție îndelungată cu săbii și sandale, deși rezultatele sunt amestecate. Ne amintim de Ben Hur (1959), Spartacus (1960) și Gladiator, dar nimeni nu vorbește prea mult despre Pompeii (2014) sau Vulturul (2011). Sandalele Crowe sunt cu siguranță niște sandale greu de umplut…Se ridică Mescal, tânărul actor irlandez, la așteptări? Ridley Scott nu are nicio îndoială. „Pot să-l văd pe Paul Mescal fiind la fel de mare ca Russell Crowe? Cu siguranță”, a spus el…
„Gladiator 2” îl are ca protagonist pe actorul Paul Mescal în rolul lui Lucius, fiul Lucillei (interpretată de Connie Nielsen) şi nepotul lui Commodus, personajul negativ din filmul original din 2000, interpretat de Joaquin Phoenix.
Citiți și: Surpriză? De ce nu mai merge lumea la film