Haideți să vorbim despre dezechilibrele hormonale și consecințele lor! În decursul vieții, femeile trec prin schimbări semnificative și delicate. Fiecare etapă aduce cu sine noi provocări, cărora noi, femeile, trebuie să le facem față. Unele mai greu, altele mai ușor!
Menopauza, una dintre schimbările prin care trece femeia în timpul vieții sale, reprezintă o etapă naturală din viața oricărei femei. Ea este caracterizată de încetarea treptată a ciclului menstrual și de scăderea nivelului de hormoni estrogeni. Această tranziție apare în jurul vârstei de 50 de ani și aduce schimbări în sănătatea intimă a femeilor, precum uscăciunea vaginală și pierderea elasticității țesuturilor din zona vaginală și perineală.
Menopauza se poate însă declanșa și în urma intervențiilor chirurgicale de eliminare a uterului sau ovarelor sau poate fi indusă medicamentos pentru a diminua riscul recidivelor de cancer, ca urmare a chimioterapiei sau pentru tratarea unor afecțiuni precum endometrioza. Oricare ar fi motivul, viața femeii se schimbă și trebuie acționat cu blândețe.
Citește și: De ce îmbătrânesc femeile mai repede decât bărbații
Ce modificări apar în viața femeii, odată cu instalarea menopauzei
În această etapă a vieții femeii, dezechilibrele hormonale produc o serie de modificări interne precum uscăciunea vaginală și modificarea pH-ului. Concret? Cu cât acesta devine mai alcalin, cu atât mai mult crește riscul de micoze sau infecții bacteriene și, implicit, creează disconfort.
„Odată cu apariția menopauzei, scade semnificativ secreția hormonilor de tip estrogeni. În acest context, mucoasa vaginală nu mai este hrănită corespunzător și apare atrofia vaginală, care este progresivă. Atrofia mucoasei vaginale este asociată cu o senzație de arsură, de mâncărime și, în general, de disconfort vaginal.
Da, menopauza este o etapă naturală, dar asta nu înseamnă că trebuie să te obișnuiești cu disconfortul. Discuțiile deschise cu medicul tău pot aduce soluții personalizate, iar un stil de viață sănătos poate contribui la menținerea confortului tău în această perioadă”, explică Cătălin Haiduc, medic-primar obstetrică-ginecologie.
Citește și: Mihai Onilă a ținut post cu apă 40 de zile. Fanii i-au spus că arată ca un zombi!
Dezechilibrele hormonale ne afectează la toate nivelurile
Unele femei trec prin menopauză cu ușurință, fără simptome (prea) deranjante. Pentru altele, însă, aceasta reprezintă începutul unei perioade dificile atât pe plan fizic, psihologic, cât și de cuplu, cu repercusiuni profunde asupra calității vieții, sexualității și performanței familiei și muncii.
„Le recomand tuturor pacientelor care, aflate la menopauză, sesizează uscăciune vaginală sau disconfort la nivelul vaginului sau disconfort în timpul actului sexual, să ceară sfatul medicului. Există remedii pentru fiecare dintre aceste simptome”, punctează medicul.
Dacă vrei să îți păstrezi echilibrul florei vaginale, ginecologii recomandă o îngrijirea intimă mai atentă, cu produse specifice, care au la bază ingrediente precum acidul hialuronic, colagenul, isoflavonele din soia și vitaminele B3, C și E. Spre exemplu, cre,a Eva Intima Cremă vaginală MENO-CONTROL pH 4.5 asigură protecție și menține sănătatea zonei intime în timpul menopauzei, oferind pe lângă hidratare și îmbunătățirea flexibilității țesuturilor, reducerea inflamațiilor și ameliorarea disconfortului produs de acestea.