Salonul Internaţional de Carte Bookfest e pregătit pentru pasionaţii de lectură și azi – de altfel duminică, 2 iunie, fiind ultima zi în care mai poate fi vizitat. Pe lângă evenimentele cu cei mai cunoscuți autori ai momentului, Bookfest vă oferă șansa să vă cumpărați cărțile mult râvnite la prețuri mai mici decât în librărie.
Într-un an cu asemenea încărcătură electorală, organizatorii Bookfest anunță pentru duminică, 2 iunie, la scena Arena, o dezbatere pornind de la întrebarea „Cu ce se ocupă un președinte de țară?”, având în fundal lansarea cărții „Ce vrem de la președintele țării? Ghid civic pentru alegătorii români”, scrisă de Cristian Preda, Ciprian Mihali și Sorin Ioniță. Discuțiile vor fi purtate de Cristian Preda, Sorin Ioniță și Gabriel Liiceanu, moderați de jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactorul-șef al postului de radio RFI România.
În avanpremiera acestei dezbateri, sâmbătă, de la ora 17, pe scena Arena se va vorbi despre cele 7 riscuri pentru România până în 2035. Raport de prognoză EFOR, în prezența reprezentanților Expert Forum Sorin Ioniță și Laura Ștefan, însoțiți de Gabriel Liiceanu.
Bookfest: Dezbatere despre Cuțitul lui Salman Rushdie
În ultima zi a Salonului de Carte, 2 iunie, editura Polirom vă propune o dezbatere, ce va avea loc la Scena Arena, de la ora 12.00, despre cartea lui Salman Rushdie – „Cuțitul”. În carte autorul prezintă cititorilor reflecțiile sale în urma supraviețuirii unei tentative de asasinat. Volumul este lansat la doar doi ani de la teribilul incident când Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui festival literar din New York. Vor prezenta: Carmen Mușat, Bogdan Ghiu, Marius Chivu și Dan Croitoru.
Duminică, 2 iunie, editura Humanitas Fiction vă așteaptă la Scena Arena, începând cu ora 13.00, la o masă rotundă, care va avea ca temă de discuție „Lumea văzută cu sufletul”, plecând de la cartea lui Thomas Schlesser – „Ochii Monei”. Alături de autor, pe scenă vor fi jurnalistul cultural Marius Constantinescu, poetul și traducătorul Bogdan Ghiu, jurnalistul Radu Sergiu Ruba, dramaturgul Matei Vișniec, și Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction.
Editura Corint a pregătit mai multe lansări, printre care „Oppenheimer: Un prometeu american de Kai Bird”, care va avea loc la Scena Arca, duminică, 2 iunie, de la ora 12.00. Cartea care a stat la baza filmului omonim, realizat de Cristopher Nolan, laureat cu 7 premii Oscar. Invitați să vorbească la acest eveniment sunt Cristian Presură, fizician, inventator, autor și cercetător, Irina Margareta Nistor, translator și critic de film, Andrei Pogăciaș, istoric, scriitor și redactor la Tactica și Strategia, iar moderatoare va fi Simona Preda, istoric, scriitoare și jurnalist cultural.
Bookfest: Surprizele ediției
Între evenimentele pregătite de editura Trei pentru Bookfest 2024 sunt “Omul Portocaliu şi alte povestiri terapeutice” de Doina Cosman, care va fi prezentată duminică, de la ora 12.00, la scena Arena, dar şi lansarea cărţii “Secretul longevităţii şi vitalităţii. Medicina stilului de viaţă” de Alina Epure, unde va fi moderatoare editorul Magdalena Mărculescu. Nu trebuie ratate nici cărţile pregătite pe rafturile standului editurii: “Rătăcitorul” de Agnes Martin-Lugand, “Măreaţa Elveţiană” de Jen Beagin, “Teoria tăcerii” de Iulian Tănase şi alte zeci de titluri.
Programul complet de evenimente îl puteți consulta, în perioada 29 mai – 2 iunie, la Salonul Internațional de Carte Bookfest sau pe site-ul oficial al acestuia.
Anul acesta, Bookfest reprezintă un spațiu în care se întâlnesc peste un milion de titluri. De asemenea, e un spațiu în care Republica Moldova, invitat de onoare, a transmis un mesaj minunat la întâlnirea cu toate editurile, cu toți scriitorii și mai ales cu publicul care este așteptat. Anul acesta sunt vești bune pentru toată lumea, nu numai pentru publicarea de carte, ci și pentru cum spunea ministrul culturii, Raluca Turcan, destinația cărții spre bibliotecile școlare. Deoarece există un program național pentru ca acestea să se înnoiască prin carte nouă.
Republica Moldova este invitat de onoare
Republica Moldova este invitat de onoare, cu sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnită peste Prut, echivalentul sintagmei „te îmbrăţişez”. „La Bookfest vor fi prezenți foarte mulți scriitori foarte, foarte tineri”, spune Oana Boca Stănescu, coordonatoarea campaniei de comunicare din partea țării invitate. „Iată doar câteva nume. Marele poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet și publicist Arcadie Suceveanu. La Bookfest vor fi prezenți foarte mulți scriitori foarte, foarte tineri”, mai adaugă Oana Boca Stănescu.
„Avem peste 400 de evenimente. Continuăm tradiția unor dezbateri. Avem o dezbatere despre importanța votului”, a precizat și Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România.
Vizitatorii se vor bucura de numeroase evenimente susținute atât la standurile editurilor, cât și la scenele Arena, Matca și Arca, dar și la Cafeneaua Artelor și Cafeneaua Literară sau la nou-inauguratul spațiu BooksToScreen.
Aveți șansa să vă cumpărați cărțile mult râvnite de la Bookfest
Pe lângă evenimentele cu cei mai cunoscuți autori ai momentului, aveți șansa să vă cumpărați cărțile mult râvnite la prețuri mai mici decât în librărie. Multe dintre editurile prezente în cadrul salonului de carte au anunțat deja că vor avea reduceri de până la 80% din prețul de librărie.
Cei mici sunt așteptați cu bucurie la Clubul Bookfest Junior, unde vor putea lua parte la discuții despre ultimele cărți apărute pentru ei, precum și ateliere tematice, jocuri și o tombolă cu premii surpriză. Țara invitată la ediția din acest an a Salonului de Carte Bookfest a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2. Programul bogat cuprinde evenimente cu o arhitectură diversă: de la lansări de carte până la dezbateri pe teme dintre cele mai actuale.
Salonul Internațional de Carte Bookfest este un eveniment organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Citiți și: Laleaua albă de Ionuț Vulpescu se lansează la Bookfest. Cartea „baletului amoros”