În fața unei invazii de lungă durată și a unui deficit acut de personal, Ucraina apelează la resurse neconvenționale pentru a-și suplini trupele. Programul de recrutare din penitenciare oferă condamnaților o șansă la reabilitare prin apărarea patriei, dar ridică și întrebări privind etica și eficacitatea acestei strategii.
Deținuți recrutați pentru război: „Puteți pune capăt acestei situații și începe o viață nouă”
Într-o colonie penitenciară rurală din sud-estul Ucrainei, un grup de condamnați ascultă cu atenție un recrutor militar care le oferă o oportunitate rară de eliberare condiționată. Condiția: să se alăture efortului de război al Ucrainei împotriva Rusiei.
„Puteți pune capăt acestei situații și începe o viață nouă. Principalul lucru este voința voastră, pentru că veți apăra patria. Nu veți reuși cu 50%, trebuie să dați 100% din voi, chiar 150%,” le-a spus recrutorul, membru al unui batalion de asalt voluntar, conform Associated Press, citat de ProTV.
Ucraina a rămas fără personal militar, după doi ani de război cu Rusia
După mai bine de doi ani de luptă împotriva invaziei rusești, Ucraina se confruntă cu o acută lipsă de personal militar. Pentru a remedia situația, autoritățile au extins recrutarea, îndreptându-se pentru prima dată și către penitenciare. Parlamentul ucrainean a aprobat luna trecută un proiect de lege controversat privind mobilizarea, iar de atunci, peste 3.000 de prizonieri au fost eliberați condiționat și repartizați în unități militare, a declarat ministrul adjunct ucrainean al justiției, Olena Vysotska.
Nu toți deținuții pot fi recrutați
Aproximativ 27.000 de deținuți ar putea fi eligibili pentru noul program, conform estimărilor Ministerului Justiției. Totuși, cei condamnați pentru viol, agresiune sexuală, uciderea a două sau mai multe persoane sau infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei nu sunt eligibili.
Deținuții trebuie să treacă printr-un interviu, un examen medical și o revizuire a condamnării pentru a obține eliberarea condiționată.
Ce cred deținuții despre oportunitatea oferită de recrutare
Ernest Volvach, în vârstă de 27 de ani, ispășește o pedeapsă de doi ani pentru tâlhărie în colonia penală din regiunea Dnipropetrovsk. Volvach, care lucrează în bucătărie, a declarat că a dorit de la începutul războiului să facă ceva pentru Ucraina și să aibă posibilitatea de a se înrola.
„Este o prostie să stai aici și să nu faci nimic,” a spus el.
Un alt deținut, în vârstă de 30 de ani, identificat doar ca Volodimir, a declarat că intenționează să se ofere voluntar după ce își va ispăși pedeapsa peste un an, dar nu ar face acest lucru acum, deoarece programul de eliberare condiționată nu prevede efectiv concediu la domiciliu.
Ce e diferit față de recrutarea deținuților din Rusia
Oficialii ucraineni subliniază că programul lor este diferit de recrutarea condamnaților pentru grupul de mercenari Wagner din Rusia, care sunt de obicei direcționați către cele mai mortale bătălii. Programul ucrainean vizează integrarea deținuților în unități obișnuite de pe linia frontului.
Instruirea și pregătirea militară în tabere de antrenament
După eliberare, deținuții sunt trimiși de urgență în tabere de antrenament unde învață cum să mânuiască armele și alte noțiuni fundamentale de luptă. Instruirea lor este completată ulterior, odată ce se alătură unităților individuale.
“Tratamente sau pedepse degradante”
Deși reformele recente au redus numărul deținuților și au îmbunătățit condițiile în unele instituții, Departamentul de Stat al SUA a menționat rapoarte credibile privind “tratamente sau pedepse degradante” din partea autorităților penitenciare în raportul său anual privind drepturile omului de anul trecut.