Destinația Turistică a anului 2024 în România a fost desemnată localitatea Rimetea din județul Alba, de către membrii presei de turism. Luna iulie a fiecarui an aduce în această localitate un fenomen unic.
Rimetea reușește să se intrețină aproape în totalitate din turism. Sunt peste 50 de pensiuni în zonă iar numărul turiștilor crește simțitor, de la un sezon la altul. Este vizitată atât de turiști din tară, cât și din străinătate, cel mai des din tări precum Polonia, Germania, Ungaria sau Franța.
Turiștii sunt atrași atât de arhitectura caselor, coloristica acestora, dar și de peisajele care le înconjoară.
Destinația Turistică 2024 este martora unui fenomen unic
Rimetea este atestată în anul 1257 și a cunoscut mai multe perioade de-a lungul istoriei. În trecut, localitatea a fost un important centru meșteșugăresc și minier, locuit de o populație mixtă de sași și secui. Luna iulie a fiecarui an aduce aici, în atenția turiștilor, un fenomen unic: soarele „răsare” de două ori.
Datorită amplasării acestuia la baza muntelui, soarele răsare, apoi dispare după creasta acestuia și răsare din nou.
Pentru cei care aleg să petreacă timp aici se organizează și drumeții, rafting sau tururi ghidate. Muzeul Etnografic din localitate, cea mai veche casă, ce datează de peste 350 de ani dar și cea mai ingustă stradă din sat, sunt alte atracții pentru vizitatori.
Destinația Turistică 2024, înclusă într-un proiect de conservare și valorizare
De asemenea, aici se găsesc și produse artizanale, lucrate manual, produse tradiționale specifice locului, săpunuri din lapte de capră, ceaiuri de munte, dulcețuri și siropuri dar și celebrul gulaș, pregătit după rețete autentice.
Începând cu anul 1996, localitatea a fost înclusă într-un proiect de conservare și valorizare a patrimoniului. În urma acestui proiect, mai mulți localnici au hotărât să-și restaureze casele vechi, oferind localității o imagine de poveste, simplă și frumoasă, fără prea multe elemente urbanistice moderne.
În ultimii ani, localitatea Rimetea s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere turistic, fiind un obiectiv important atât pentru turiștii din țară cât și pentru cei din strainătate. În anul 1999, localitatea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene, iar în anul 2000, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea zonă arhitecturală și urbană protejată.
Destinația Turistică 2024: Obiective de vizitat la Rimetea
Pe lângă drumețiile pe piatra Secuiului și către zona Colțești, există și câteva obiective de vizitat în localitate.
În primul rând casele albe, care sunt și simbolul comunei. Apoi Muzeul Etnografic este o locație care nu trebuie ratată. La muzeu pe lângă istoria satului puteți afla ți de ce localnicii își țineau biblia și sticla de țuică la un loc. Un alt obiectiv este și moara de apă a satului.
De asemenea un loc care trebuie vizitat la Rimetea este cea mai veche casă din sat. O inscripție într-o fereastră a casei are anul 1668, iar potrivit localnicilor asta o face cea mai veche casă din Bazinul Carpatin. Are o cameră mică înspre stradă și o bucătărie cu un cuptor. Sub bucătărie se află o pivniță. Casa a suferit multe modificări în cei peste 340 de ani de la construcție.
Recent a fost restaurată de o asociație din zonă și poate fi vizitată.
Citiți și: