Filmul “21 de rubini” este regizat de preotul ortodox Ciprian Mega și îi are în distribuție pe Dorel Vișan, Mickey Rourke, Corina Moise, Anthony Delon sau Carmen Tănase. În a doua zi de Paște, filmul “21 de rubini” a fost difuzat de Realitatea TV și s-a creat o adevărată tevatură pe seama lui, pe rețelele de socializare. În timp ce unii susțin că este o capodoperă, alții împroașcă cu noroi în preotul Ciprian Mega, care a regizat filmul.
„21 de Rubini” este un film despre oameni, despre sufletele lor, despre pocăință și despre iertarea colectivă, prin care putem găsi forța de a merge mai departe. Însă nu este un film religios, așa cum s-ar putea crede.
Despre ce este vorba în filmul “21 de rubini”
”21 de Rubini” abordează cu onestitate chipul societății noastre, aducând în discuție, fără menajamente, aspecte grave, pe care încercăm adesea să le ingnorăm sau să le îndulcim. Suntem martorii unei povești cu politicieni și ierarhi corupți, cu securiști care se consideră atotputernici, cu procurori care se contopesc în această rețetă de trădare națională.
Din distribuția filmului “21 de rubini” fac parte mari actori români, dar și străini: Mickey Rourke, Corina Moise, Anthony Delon, Elisabetta Pellini, Dorel Vișan, Sebastian Bălan, Ela Ionescu, Mihnea Moldoveanu, Nicodim Ungureanu, Valer Dellakeza, Claudiu Maier, Irina Săulescu, Răzvan Vasilescu, Magda Catone, Mădălina Anea, Șerban Borda, Costel Cașcaval, Ovidiu Crișan, Carmen Tănase.
Filmul “21 de rubini” este situat pe două planuri, delimitate parcă de două războaie în Europa de Est
Primul este cel în Serbia (1999), al doilea în Ucraina (2022), în ambele perioade de timp România fiind vecină cu țările bombardate. Dar România trăiește un perpetuu război intern, care mutilează viețile personajelor și percepțiile lor asupra vieții.
Nina, remarcabil interpretată de Corina Moise, o actriță sensibilă și cu multă dăruire, este o tânără procuroare, care, împreună cu iubitul ei, Yuri, regizor de film, lucrează la dezvoltarea unui scenariu, inspirat dintr-o poveste de familie.
Anthony Delon (Yuri) își construiește personajul cu șarm franțuzesc, dar și cu aroganța unui rus autosuficient, dispus să intre cu bocancii în viețile oamenilor și, de ce nu, în țările lor. Mickey Rourke, pe care ne-am obișnuit să-l vedem, în ultima perioadă, doar guest star în producții comerciale, revine în forță în acest film de autor, primind provocarea de a aborda un rol greoi, chipul unui excentric diplomat american, Mandovanis, care pare să ducă în spate toată nemulțumirea și superficialitatea societății noastre, potrivit thewoman.ro.
Tensiunile politice de la sfârșitul anului 2022, o aduc pe Nina în atenția publică. Numele ei este vehiculat pentru poziția de Procuror General al României, numirea în această funcție depinzând, însă, de Mickey Mandovanis, Secretar de Stat al Guvernului american, și de Nicoletta Delalachiessa, reprezentanta Comisiei Europene. Întâlnirile cu aceștia se transformă într-un veritabil examen, care, dublat de căutările artistice și de relația amoroasă cu Yuri, îi dezvăluie Ninei chipul societății în care trăiește.
Citeste si: Marțea Luminată: Ce se face azi. Îngroparea firimiturilor în a treia zi de Paște
Filmul “21 de rubini” arată o Românie trădată, atât din exterior, cât și din interior
Filmul lui Ciprian Mega arată două vârste ale aceleiași lumi, o Românie trădată, atât din exterior, cât și din interior. O legătură puternică între cele două planuri este făcută prin reapariția primarului Burducea, genial interpretat de Dorel Vișan, cel mai important actor român al momentului. Burducea este tipul politicianului corupt și oportunist, care, la vremea senectuții, oferă lecții de viață, găsind propria hermeneutică a trecutului.
Deși regizorul este preot ortodox, „21 de rubini” nu cauționează în vreun fel instituția bisericească. Dimpotrivă, invită la reflecție și la redescoperirea vocației, vorbind, fără menajamente, despre dedesubturile întunecate ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe, asupra căreia planează acuzația unui amenințător concubinaj cu puterea politică, precum și vinovăția unei căderi morale greu de ascuns.
Ce spune Ion Cristoiu despre filmul “21 de rubini”
“Vă spun din start: ’21 de rubini’ este un film. Este un film mare, dar trebuie să-l vedeți ca film. Eu l-am văzut ca film și l-am apreciat ca atare. Din nenorocire, el a fost interpretat de o anumită parte, de unii care se numesc suveraniști, că este un film anti-occidental, anti-LGBT, împotriva Statului Paralel. Cealaltă tabără, TFL-istă, a luat în serios acuzațiile acestea și a pornit o campanie împotriva filmului. (…)
Care este esența acestui film? Este una dramatică și personajul care mie mi-a plăcut cel mai mult și care pe mine m-a impresionat este muncitorul. Lucrează la balastieră, are o nevastă care merge la preot acolo, vrea să-și dea fiul la seminar și pentru asta trebuie să dea bani popilor, nomenclaturii bisericești. Este un personaj fascinant! Mai întâlnești asemenea personaj la marii regizori ruși. El este un om simplu, talpa țării, asta e lumea lui, cu problemele lui. După asta, vine lumea nomenclaturii bisericești.(…)
O idee foarte interesantă din film este când reprezentata UE face teoria fricii și spune că ‘decât să-i arestăm, mai degrabă îi șantajăm’ și aici se poate glosa mult. Eficiența uriașă a fricii s-a văzut în pandemie. Atunci s-a rupt șira spinării a omenirii. Atunci omul a devenit vierme. Gândiți-vă că intelectualii, jurnaliștii, care au fost folosiți pe post de bulan al puterii, chiar credeau. Atunci au învățat frica, acum lungesc războiul din Ucraina.”
Citeste si: A murit Lucia Moraru, văduva actorului Marin Moraru, „într-o zi Sfânta de Paște”