Apele în handbalul autohton nu sunt deloc liniștite după ce mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au încercat debarcarea președintelui federației, Constantin Din.
În şedinţa CA care a avut loc miercuri, cei prezenți au votat pentru organizarea Adunării Generale Extraordinare scopul fiind acela de a-l demite pe șeful federației. Dar, cum scorul a fost egal, 7-7, acesta a rămas în funcție.
Alexandru Dedu, un președinte controversat
Scaunul de președinte al FRH pare să fie, cel puțin în ultimul deceniu, unul destul de incomod. În 2014, Alexandru Dedu era ales în această funcție cu majoritate de voturi, în detrimentul celui mai vechi președinte din sportul românesc, Cristian Gațu. Mai mult, fosta legendă a handbalului românesc, care era preşedinte din 1996 și candida pentru al şaselea mandat consecutiv, a fost învins atunci şi de directorul tehnic al FRH, Remus Drăgănescu.
Alexandru Dedu câştiga, așadar, alegerile încă din primul tur, adunând 104 voturi dintr-un total de 192. Mandatul fostului jucător al Barcelonei începea, însă, cu un imens scandal, după ce învinșii săi l-au acuzat că a câștigat alegerile pentru că ar fi fost susținut politic, iar autorităţile locale le-ar fi dictat reprezentanților cluburilor cu cine să voteze.
De-a lungul celor opt ani în care a condus destinele handbalului din România, Dedu a fost adeseori contestat, fiind acuzat ba că și-a impus fiul la națională, deși era rezervă la echipa de club, ba că federația condusă de el favoriza anumiți arbitri sau, din contră, îi defavoriza pe alții. De asemenea, în urmă cu trei ani el s-a aflat în mijlocul unui scandal în spaţiul public după ce Consiliul de Administraţie al FRH votase limitarea la 3 a numărului de jucători extracomunitari. Și lista ar putea continua.
Un nou președinte la FRH, noi scandaluri
În primăvara anului 2022, Alexandru Dedu primea o nouă lovitură, ultima de altfel în calitate de președinte al FRH. El pierdea alegerile în turul al doilea în fața lui Constantin Din, fost arbitru internațional. Acesta obținea 157 de voturi față de cele doar 66 ale lui Dedu.
Nici acel eveniment nu a fost lipsit de scandal, după ce foste legende ale handbalului românesc, în frunte cu Cristian Gațu și Cornel Oțelea, nu au fost lăsați să intre în sala în care s-a desfășurat Adunarea Generală.
Deși ocupă această funcție de doar un an și jumătate, noul șef al FRH a fost criticat în nenumărate rânduri pentru modul în care conduce handbalul autohton. Cumva firesc am spune noi, câțiva membri ai Consiliului de Administrație al FRH au încercat demiterea lui Din pentru nenumărate nerespectări ale Regulamentelor Federației Române de Handbal, așa cum se menționa în comunicatul în care se cerea îndepărtarea lui Din.
Revolta pentru îndepărtarea lui Constantin Din a fost înăbușită
În acest sens, aceștia au solicitat întrunirea Adunării Generale Extraordinare. În urma ședinței de miercuri, 18 octombrie, Din ar fi putut deveni primul președinte al FRH ales și apoi demis de membrii CA.
Acest lucru nu s-a întâmplat, însă, datorită faptului sau din cauză că (depinde din ce perspectivă privim lucrurile…), potrivit regulamentului în vigoare, pentru demiterea președintelui ar fi fost nevoie de 8 voturi din 15. Scorul a fost egal, 7-7, asta pentru că președintele în exercițiu nu are drept de vot în acest caz.
Opoziţia avea nevoie de încă două voturi pentru ca în 30 de zile să fie organizată Adunarea Generală Extraordinară pentru demiterea preşedintelui. În prezent, în CA există doar 16 membri, iar prezența unuia dintre aceștia, Adrian Manole, președintele clubului Dunărea Brăila, a fost contestată în justiție, motiv pentru care nu poate vota în ședințele CA.
Și ca tacâmul să fie complet, Asociaţia Naţională pentru Sport, prin președintele Elisabeta Lipă, a transmis celor de la FRH că riscă să-și piardă finanţarea publică pe motiv că „Legea Novak” a fost încălcată de cluburile de handbal.