Desființarea RENAR și ASRO stârnește îngrijorare în piață, patronate și organizații profesionale dorind transparență decizională din partea Guvernului, după ce proiectul de înființare a ANAS a venit ca o surpriză pentru toți. În tot acest timp, Ministerul Economiei păstrează tăcerea.
Desființarea RENAR și ASRO ridică mari semne de întrebare
După dezvăluirea publicată de ziarul online Oficiul de Știri, care a arătat că Guvernul pregătește înlocuirea RENAR și ASRO cu o nouă agenție de stat, ANAS, semne de îngrijorare au apărut în piață.
Patronatele care au lucrat cu cele două organisme independente existente cer transparență decizională din partea Executivului, dorind să afle etapele în care va intra în activitate noua entitate.

“În acest moment, este un proiect. Pentru noi, sunt foarte importante aceste două instituții, RENAR și ASRO, mai mult decât atât, în echipa tehnică a ASRO făcând și noi parte. Impactul măsurii este destul de greu de definit, pentru că nu știm exact care vor fi pașii, în cazul în care va fi HG sau ordonanță. Nu știm care sunt pașii pe care dânșii vor trebui să-i urmeze în continuare. Noi știm foarte bine că o certificare durează. Dar dacă această nouă instituție cumva preia din drepturile celor de la RENAR și de la ASRO, adică să poată, la rândul lor, să certifice mai departe, n-ar trebui să fie mare problemă. ASRO e pe partea tehnică, legată de standardizare, dar RENAR-ul este pe partea de certificare. RENAR-ul, clar, este peste tot, este peste toți și niciun organism de certificare din România, că are certificare de produs sau certificare de laborator, nu poate să meargă fără RENAR. Dar dacă această instituție ar prelua automat din funcțiile RENAR-ului și nu s-ar crea nicio întrerupere de funcționare, nu ar trebui să fie un impact. Dar, nu știu ce presupune, din punct de vedere legal, acest transfer”, a declarat, pentru Oficiul de Știri, Adriana Negreanu, director executiv al Asociației Industriei Vopselurilor din România.
Reprezentanta patronatului amintește că piața a mai trecut printr-o criză, din cauza unor modificări impuse de la nivel guvernamental.
“Ca să ceri o părere avizată, oricui, că suntem noi sau că e alt patronat, trebuie să-i prezinți în detaliu pașii și consecințele. Dacă într-adevăr, această avizare a noii instituții va dura o perioadă de ani sau chiar și un an, iar această instituție nu va fi capabilă să aibă atribuțiile RENAR-ului, atunci, se pot crea disfuncționalități. Noi suntem obișnuiți cu anumiți pași în certificări. Atât timp cât pentru noi a fost ok – mă refer la laboratoare, la toți care au apelat la RENAR ca să fie certificați – e normal să-și pună întrebări. Dar dacă o nouă instituție va funcționa în aceleași condiții – până la urmă, e vorba de personal calificat, de proceduri – dacă nu se va crea o pauză. Că noi ne-am mai lovit de treburile astea și cu Consiliul Tehnic Permanent în Construcții, când s-au schimbat membrii Consiliului și, o perioadă, nu s-au mai dat agremente. Pentru noi, cei din industria vopselurilor a fost un dezastru. Fără agremente, nu am putut vinde. Este o situație similară”, ne-a mai explicat Adriana Negreanu.
Și președintele Grupului pentru Calitatea Sistemelor Termoizolante “ETICS” (QETICS), Radu Georgescu, ne-a mărturisit că a aflat de proiectul privind înființarea unei noi instituții de acreditare și standardizare din publicația noastră.
Le-am solicitat și celor de la QETICS un punct de vedere legat de posibile efecte pe care le-ar putea avea în piață desființarea RENAR și ASRO.

Amintim că am solicitat un punct de vedere legat de acest subiect și de la Ministerul Economiei, care a elaborat proiectul aflat pe masa Guvernului.