Iubitorii de de desene animate din România – și nu este vorba despre copii în acest caz, ci despre oameni mari, vor avea parte azi de o întâlnire exclusivă cu producții încă nelansate. Unde anume pot fi văzute aceste desene animate, în București.
Adult Swim vine la Animest (festival de benzi desenate care se desfășoară în Capitală) pentru prima dată și aduce o proiecție exclusivă cu clipuri din seriale/sezoane care se vor lansa curând. Colecția include Common Side Effects – co-creat de Joe Bennett (Scavengers Reign) și Steve Hely (Veep, American Dad!, The Office) și produs de Mike Judge și Greg Daniels, care au lucrat la King of the Hill și Beavis and Butthead – Invincible Fight Girl, un serial de acțiune-comedie pentru iubitorii de wrestling (produs de Juston Gordon-Montgomery, care figurează printre cei 10 Animatori de Urmărit ai revistei Variety în 2022), Women Wearing Shoulder Pads, animația stop-motion creată de Gonzalo Cordova (Tuca & Bertie, Adam Ruins Everything) în parteneriat cu studioul Cinema Fantasma din Mexic (Frankelda’s Book of Spooks).
Adult Swim va avea loc la Cinemateca Eforie din București, sâmbătă 12 octombrie, de la ora 17:00.

Masterclass despre desene animate pentru adulți
Dacă nu știați, Adult Swim este liderul în animație pentru adulți și principala destinație pentru tinerii adulți din SUA, oferind atât producții originale premiate și apreciate de critici, cât și titluri achiziționate. Precum „Rick and Morty”, „Genndy Tartakovsky’s Primal”, „The Eric Andre Show”, „SMILING FRIENDS”, „Unicorn: Warriors Eternal” și „My Adventures with Superman”.
AS este disponibil pe platforma de streaming Max, unde puteți urmări cele mai noi seriale, dar și alte producții clasice, preferate ale publicului.
Zeci de filme de desene animate înscrise
Cât privește Animest (a început pe 4 octombrie și se încheie pe 13 octombrie, festivalul în cadrul căruia figurează și Adult Swim, e un festival „cu tradiție” s-ar putea spune. A cuprins o agendă bogată de prezentări, întâlniri și dezbateri pentru comunitatea de animație. Un „public-nișă” greu de ignorat.
„La început, festivalul a pornit din pasiunea câtorva prieteni cărora le era destul de greu să strângă filme. De exemplu, în primul an n-a fost competiție românească, în următoarele au fost vreo trei filme, acum sunt zeci de filme înscrise și o competiție chiar puternică. Festivalul a crescut încet-încet, pe la edițiile 10-12 devenind chiar un festival mare, la ediția 15 am devenit director executiv”, spune Filip Mănișor, care face parte din echipa Animest încă din 2009 (atunci ca voluntar, în prezent ca director executiv).
„În timpul pandemiei, festivalul a luat o mică pauză, dar am început să ne revenim încet-încet, iar principiul nostru este să încercăm să creștem cât de puțin, să nu ne aventurăm mult prea mult. Dar da, a devenit un festival mare, unul dintre cele mai mari din România, evident, și unul dintre cele mai importante festivaluri de animație din Europa”, mai adaugă Filip Mănișor.
Unele dintre cele mai bune seriale animate sunt concepute pentru spectatori suficient de mari, care le pot urmări după ce copiii se duc la culcare, notează The New York Times.
Nimic nu ar trebuie să te împiedice, ca adult, să le iubești
„Existat o mulțime de frustrare din partea oamenilor care sunt fani ai animației. Aceasta deoarece ceilalți oameni văd animația doar ca un mediu pentru copii. Se spune rapid că animația este un mediu, nu un gen, așa că ar trebui tratată ca atare”, scrie cineva pe Reddit. Cu alte cuvinte, ideea că desenele animate sunt numai pentru copii li se pare celor care sunt fani ai desenelor animate (în general, nu numai ale celor pentru adulți) preconcepută.
Există o gamă largă de desene animate și animație pentru oameni mari, în plină desfășurare în ultima vreme, „cu o bibliotecă din ce în ce mai mare de conținut de calitate în care să vă aprofundați”, mai scrie cineva . Cu lansări uluitoare, cum ar fi Spiderman: Into the Spiderverse și How To Train Your Dragon: The Hidden World, precum și seriale de televiziune uimitoare precum Steven Universe și Gravity Falls. Stereotipul conform căruia desenele animate și animația sunt doar pentru copii și adulții nu ar trebui să se complacă într-o asemenea imaturitate este dintotdeauna, potrivit aceleiași surse. „Da, sunt de acord că majoritatea desenelor animate sunt destinate copiilor, dar asta nu ar trebui să te împiedice, ca adult, să le iubești”.
Citiți și: Festival Internațional de Animație la București Nu ai cum să-l ratezi