Telescopul Spațial James Webb (JWST) a descoperit planete de mărimea lui Jupiter care plutesc liber în spațiu și nu sunt conectate cu nicio stea. Interesant este că acestea par să se miște în perechi, relatează BBC.
Telescopul a observat aproximativ 40 de perechi de planete într-o nouă analiză detaliată a celebrei Nebuloase Orion. Au fost supranumite „Jupiter Mass Binary Objects” (Obiecte binare de masa lui Jupiter) – sau, pe scurt, „JuMBOs”.
„Fizica gazelor sugerează că nu ar trebui să se poată forma de unele singure obiecte de masa lui Jupiter și știm că planetele unice pot să fie scoase din sistemele stelare. Însă cum scoți perechi ale acestor lucruri împreună? În acest moment, nu avem un răspuns”, a adăugat McCaughrean, omul care a condus echipa care a realizat noul studiu.
Nebuloasa Orion este cea mai apropiată și mai mare zonă de formare de stele pentru Pământ și este vizibilă cu ochiul liber de pe planeta noastră. Poate fi observată la sud de constelația Orion, care a fost numită după vânătorul din mitologia greacă. Nebuloasa face parte din „sabia” vânătorului, atârnând de „cureaua” sa.