Un virus des întâlnit ar putea declanșa boala Alzheimer. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona.
Cea mai importantă descoperire este că virusul poate ajunge la creier printr-o cale biologică, prin nervul vag, cunoscut și sub denumirea de „axa intestin-creier”. Odată ajuns în creier, virusul poate provoca o reacție a sistemului imunitar și contribuie astfel la apariția bolii Alzheimer.
„Considerăm că am identificat un subtip specific al bolii Alzheimer, care ar putea afecta între 25% și 45% dintre persoanele diagnosticate cu această afecțiune”, spune Ben Readhead, cercetătorul principal al studiului.
Este important de menționat că nu toți purtătorii virusului vor dezvolta Alzheimer. Legătura a fost observată doar în cazul unui grup restrâns de persoane cu infecție intestinală cronică cauzată de CMV.
Calea către noi tratamente pentru Alzheimer
Studiul, publicat în revista științifică „Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association”, s-a bazat pe analiza țesuturilor donate de 101 persoane, dintre care 66 au fost diagnosticate cu Alzheimer, conform Science Alert.
Această descoperire ar putea deschide calea către noi tratamente. În prezent, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui test de sânge care să identifice rapid prezența activă a virusului în intestin. Astfel, pacienții diagnosticați ar putea beneficia de tratamente antivirale pentru a preveni apariția bolii.
Boala Alzheimer reprezintă cea mai frecventă cauza de demență, termen general folosit pentru pierderea memoriei și a altor capacități cognitive, care devine suficient de severă pentru a afecta semnificativ activitățile cotidiene și scăzând abilitatea persoanei de a funcționa independent. Boala este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de demență.
Din păcate, termenul de demență are o conotație negativă în societatea noastră, asociindu-se nebuniei, ceea ce poate să arunce un stigmat asupra persoanelor care suferă de această maladie, notează reginamaria.ro.
Boala nu reprezintă o componentă normală a înaintării în vârstă
Din punct de vedere medical, demență este un termen generic folosit pentru a defini un set de simptome precum afectarea memoriei și a capacității de gândire. Dar termenii trebuie diferențiați.
Cauzele care determina demență pot să fie foarte diferite. Nu doar boala Alzheimer determină demență, maladia Creutzfeldt-Jakob, boala Huntington, boala Parkinson sunt exemple de boli care pot și ele să fie cauze de demență. De asemenea, anumite interacțiuni medicamentoase sau deficiențe de vitamine pot să determine demență, dar în aceste situații, dacă se tratează cauzele, simptomele sunt reversibile spre deosebire de demență ireversibilă datorată bolii Alzheimer.
Chiar dacă se fac numerose studii privind eficiența unor medicații, demența determinată de boala Alzheimer nu este reversibilă, cel puțin nu la acest moment.
Alzheimer nu reprezintă o componentă normală a înaintării în vârstă, însă vârsta înaintată este cel mai cunoscut factor de risc pentru dezvoltarea bolii, majoritatea persoanelor cu boală Alzheimer având peste 65 de ani. Cu toate acestea, Alzheimer nu este o boală a înaintării în vârstă – datele arată că aproximativ 200.000 de americani sub 65 de ani prezintă instalarea precoce a bolii.