Nici nu s-a uscat bine cerneală de pe ștampilele de vot că au apărut deja primele probleme pentru formațiunea politică apărută din neant, POT (Partidul Oamenilor Tineri). Un membru este acuzat că ar fi fost lucrător la Securitate.
La scurt timp după ce în spațiul public s-au rostogolit zvonuri potrivit cărora una din senatoarele partidului menționat ar avea cont pe platformele de adulți, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securițății (CNSAS) a anunțat miercuri, 04 decembrie, că Marian Rizea, candidat POT pentru Camera inferioară a Parlamentului a activat ca ofițer pentru Securitate, poliția politică din timpul regimului dictatorial.
Probleme peste probleme pentru formațiunea POT
Potrivit documentelor din Arhiva CNSAS, Marian Rizea a fost vreme de trei ani, în perioada 1985-1988, ofițer la poliția politică Biroul Mediaș. După care, în intervalul 1988-1989, același Rizea a activat la Inspectoratul Județean Prahova – Serviciul 2 A.
Concret, Marian Rizea a fost locotenent major în cadrul Inspectoratului de Securitate Sibiu – Securitatea Municipiului Mediaș, calitate în care a luat parte la acțiunea de urmărire a unui suspect (M.W.M). Cel din urmă a intrat în atenția Securității pentru că ar fi ascultat emisiunea „Actualitatea Americană” la postul de radio Europa Liberă.
Marian Rizea, membru al Securității comuniste
Mai mult decât atât, subordinații lui Rizea au primit ca sarcini să semnaleze orice acțiunie ale lui M.W.M și „dacă face comentarii de natură politică”. În plus, în anul 1987, o sursă a lui Rizea i-a semnalat acestuia că șefa Serviciului CTC (Controlul Tehnic al Calității) de la întreprinderea de Pielărie și Încălțăminte „8 Mai” a avut în birou „manifestări dușmănoase deosebit de dure la adresa politicii de partid și a înaltelor personalități”.
Drept urmare, Marian Rizea a dat dispoziție ca femeia respectivă să fie verificată complex într-un dosar de urmărire informativă (D.U.I). Cu alte cuvinte, candidatul POT s-a interesat dacă femeia respectivă „întreține legături cu cetățenii străini”.
În urma investigațiilor, doi colegi ai șefei Serviciului CTC au raportat la Securitate că femeia „are manifestări duşmănoase la adresa politicii, manifestări exprimate cu multă abilitate şi acoperire”. În baza probelor menționate de CNSAS, Curtea de Apel Bucrești a stabilit că Marian Rizea a fost lucrător al Securității. potrivit stirileprotv.ro.