Pentru unii oameni, sărbătorile de iarnă vin cu un cadou nedorit: depresia. Potrivit specialiștilor, depresia de sărbători, așa cum este numită printre altele, poate fi combătută.
Sărbătorile de iarnă pot reprezenta, pentru unele persoane, o perioadă dureroasă de reflecție, singurătate, anxietate și depresie. Această tristețe omniprezentă este cunoscută informal sub numele de depresie de sărbători.
Oricine – chiar și cei care iubesc sezonul – poate experimenta așa ceva, după cum mai spun specialiștii. Cerințele sezonului, adunările, decorațiunile și alți factori de stres îi aduc pe mulți oameni în stadiul de stress și epuizare. Adăugați la asta aspectul uneori turbulent al „zilelor special” și iată rețeta pentru o asemenea stare, potrivit Verywell mind.
Persoanele cu o afecțiune anterioară de sănătate mintală pot fi deosebit de predispuse la o asemenea depresie care mai este numită și „de vacanță”. Potrivit Alianței Naționale pentru Bolile Mintale (National Alliance on Mental Illness-NAMI) din SUA, 64% dintre persoanele cu o boală mintală existentă raportează că vacanțele le agravează starea.
Depresia de sărbători și semnele sale
Cel mai frecvent simptom al depresiei de sărbători este un sentiment persistent sau recurent de tristețe care începe în perioada sărbătorilor. Poate varia în intensitate și durată. Unii oameni s-ar putea simți dezamăgiți periodic,
Semnele depresiei de sărbători includ: modificări ale apetitului sau ale greutății; modificări ale tiparelor de somn; dispoziție depresivă sau iritabilă; dificultate de concentrare; sentimente de lipsă de valoare sau de vinovăție; senzație de tensiune, îngrijorare sau anxietate; pierderea plăcerii de a face lucruri care înainte ți-au plăcut.
A te simți trist în timpul lunilor de iarnă și de vacanță poate fi, de asemenea, un semn al tulburării afective sezoniere, mai adaugă specialiștii.
În multe cazuri, depresia de vacanță poate fi gestionată prin schimbări ale stilului de viață și sprijin social. Deși depresia de sărbători intervine, de obicei, pe termen scurt, discuțiile cu un profesionist în sănătate mintală pot ajuta. Respectiv, terapeutul vă poate ajuta să identificați modele de gândire negativă care contribuie la tristețe și depresie, înlocuind acele gânduri cu altele mai utile. Această abordare este cunoscută sub numele de terapie cognitiv comportamentală.
Terapia vă poate ajuta, de asemenea, să dezvoltați o mai bună gestionare a stresului, abilități de comunicare și relaționare care vă pot fi utile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Der asemenea, consumul prea mult de alcool poate exacerba sentimentele negative, de aceea e bine să limitați consumul și să nu folosiți alcool pentru a face față sau a evita emoțiile dificile. Dacă alegeți să beți, limitați-vă la una sau două băuturi alcoolice la evenimentele sociale.
Depresia de sărbători. Nu te izola
Izolarea socială poate fi un factor de risc major pentru depresie – iar depresia face de obicei dificilă interacțiunea socială. În special dacă sunteți pe cont propriu, să găsiți sprijin social poate fi cu atât mai dificil.
Căutați modalități de a vă bucura de conexiunile sociale, chiar dacă nu puteți merge acasă de sărbători. Dacă vă simțiți singuri există unele variante: alăturați-vă unui club local, oferiți-vă voluntar pentru ceva în care credeți sau consultați un consilier pentru sprijin.
Activitatea fizică regulată poate juca un rol important în prevenirea și reducerea simptomelor depresiei. Deși accesul la sala de sport poate fi dificil atunci când vă simțiți stresat, ocupat și trist, amintiți-vă că nu trebuie să vă lipiți de banda de alergare sau mașină de greutăți pentru a simți beneficiile. Chiar și o activitate obișnuită, cum ar fi o scurtă plimbare în fiecare zi, ar putea fi suficientă pentru a ține la distanță această stare nedorită.
Învață să spui „Nu”
Sărbătorile înseamnă adesea că mai mulți oameni cer ajutor și solicită timp și resurse. Invitațiile de vacanță se pot transforma în obligații sociale stresante. Micile favoruri se pot transforma în proiecte uriașe pe care nu le-ați anticipat. Evită angajarea excesivă cunoscându-ți limitele și învățând să spui „nu”.
Asigurați-vă că aveți suficient timp pentru a vă relaxa. Chiar și 15 până la 20 de minute pe zi pentru a vă bucura de liniște, a citi o carte, a asculta muzică, a face o baie, a face yoga sau alte activități relaxante pot face minuni pentru nivelul dvs. de stres.
Este bine să fii entuziasmat de sărbători și să faci planuri pentru lucrurile pe care vrei să le faci. Dar este, de asemenea, important să vă păstrați așteptările realiste și accesibile.
Sărbătorile se schimbă la fel cum se schimbă oamenii. Copiii îmbătrânesc, oamenii se mută, iar persoane noi vor deveni parte din viața ta. Cheia este să vă concentrați asupra acestor conexiuni, să creați noi tradiții și să vă amintiți cu drag de sărbătorile trecute, în timp ce vă bucurați în continuare de ce aveți. Concentrați-vă să vă bucurați de experiență și de timpul pe care îl petreceți cu cei dragi, mai degrabă decât pe obținerea unui rezultat final perfect pentru imagine.
Citiți și: Depresia după vacanță. Cum se tratează