Depășirea vitezei legale cu un anumit număr de km/h te poate lăsa fără mașină într-o țară din Europa. Conform noului Cod Rutier din Austria (StVO), care a intrat în vigoare începând cu 1 martie 2024, vehiculele care depășesc limita de viteză cu mai mult de 80 km/h în localități și 90 km/h în afara localităților vor fi confiscate și ulterior vândute la licitație.
Potrivit Clubului Auto din Austria – ÖAMTC, confiscarea și pierderea vehiculului pot surveni chiar și pentru depășirea vitezei cu mai mult de 60 km/h în localitate și 70 km/h în afara acesteia, cu condiția ca șoferul să fi primit deja o sancțiune anterioară relevantă, cum ar fi implicarea în curse ilegale de mașini.
Ținând cont de numărul foarte mare de șoferi români care tranzitează zilnic teritoriul Austriei, această modificare a Codului Rutier trebuie adusă în atenția lor. Chiar dacă legea este contestată la momentul actual în Austria, regulile sunt în vigoare începând de la 1 martie și vor fi aplicate până la o modificare ulterioară.
Depășirea vitezei legale te poate lăsa fără permis pe viață
Autoritățile vor avea posibilitatea de a confisca temporar vehiculele pe loc, pentru o perioadă maximă de 14 zile. În aceste situații, vehiculele nu pot fi considerate confiscate și vândute la licitație. Această regulă se aplică inclusiv vehiculelor aflate în leasing sau închiriate. În astfel de circumstanțe, permisul de conducere al șoferului care a depășit limita de viteză va fi suspendat, iar acesta va fi interzis pe viață să conducă un vehicul.
Așa cum spuneam, modificarea Codului Rutier în ceea ce privește depășirea vitezei legale este contestată și pe plan intern. „Pe de o parte, nu există studii care să demonstreze că pedepsele mai dure descurajează mai mult decât cele mai ușoare. În plus, astfel de ingerințe drastice în proprietate ar trebui decise de instanțele penale, nu de autoritățile administrative”, a declarat juristul Clubului Auto din Austria, Matthias Wolf, potrivit Ziare.com.
Mai mult, specialiștii în drept din Austria au adus în discuție o posibilă neconstituționalitate a legii, ceea ce le-ar permite șoferilor să obțină foarte ușor anularea sancțiunii în instanță. „Ar fi păcat pentru siguranța rutieră dacă legea ar fi anulată din nou la prima aplicare relevantă prin sesizarea instanțelor supreme sau a Curții Europene a Drepturilor Omului”, a mai declarat el.
Dacă ai permisul suspendat în UE, nu mai poți conduce nici acasă