Demiterea lui Burduja. Un număr de 75 de organizații ale societății civile, printre care Greenpeace, Declic, APADOR-CH, Bankwatch și Expert Forum, solicită printr-o scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu demiterea urgentă a ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Acestea acuză oficialul de represalii împotriva organizațiilor care contestă în instanță proiecte cu impact negativ asupra mediului.

Demiterea lui Burduja. Acuzații de intimidare și atac la adresa ONG-urilor
Potrivit semnatarilor scrisorii, în ultimele luni, Sebastian Burduja ar fi lansat acuzații nefondate împotriva ONG-urilor care contestă proiecte energetice cu impact asupra mediului și ar fi cerut companiilor naționale din energie să solicite daune uriașe în instanță împotriva acestora. Scopul, spun organizațiile, ar fi descurajarea opoziției civice prin acțiuni legale abuzive.
„Într-un stat democratic, societatea civilă trebuie să-și poată exercita dreptul legitim de a contesta deciziile autorităților, fără teama de represalii. Declarațiile și acțiunile ministrului Burduja reprezintă un atac direct asupra acestui drept fundamental. Nu ne vom lăsa intimidați și vom face tot ce ne stă în putință pentru a apăra drepturile românilor la sănătate și o democrație sănătoasă”, a declarat Elena Ionescu, Directoare Executivă Greenpeace România.
Încălcarea tratatelor internaționale și a legislației UE
Organizațiile semnatare susțin că acțiunile lui Burduja contravin Convenției de la Aarhus și Directivei UE privind protecția împotriva proceselor abuzive (Anti-SLAPP), care garantează că ONG-urile care protejează mediul nu pot fi penalizate sau hărțuite pentru implicarea lor în acțiuni în justiție.
„În UE, Statele Membre, inclusiv România, au obligația legală de a sprijini organizațiile care promovează protecția mediului (Articolul 3 par. 4, Convenția de la Aarhus).
Mai mult, dreptul UE prevede că persoanele care își exercită drepturile în materia protecției mediului, inclusiv dreptul de acces la justiție, nu pot fi persecutate sau penalizate (Articolul 3 par. 8, Convenția de la Aarhus)”, a explicat Diana Ionescu, lector dr. la Universitatea Babeș-Bolyai și avocat în Baroul Cluj.
Aceasta susține că solicitarea unor cheltuieli de judecată sau despăgubiri excesive împotriva ONG-urilor, ca represalii pentru contestațiile în instanță, reprezintă o încălcare directă a acestor tratate și ridică semne de întrebare asupra respectării de către România a obligațiilor internaționale.
Reacția Expert Forum: „Amenințările politicienilor sunt inacceptabile”
Organizațiile consideră că acțiunile ministrului Burduja nu sunt doar un atac asupra ONG-urilor, ci și asupra companiilor din subordinea ministerului și chiar asupra instanțelor de judecată.
„Amenințările politicienilor împotriva organizațiilor societății civile care își exercită un drept legal de a contesta în instanță proiecte pe care le consideră dăunătoare sunt inacceptabile.
Afirmațiile ministrului Burduja nu pot fi interpretate altfel decât ca încercări repetate de intimidare și față de societatea civilă, și față de companiile din subordine, și față de instanțele care judecă în aceste procese. În principiu, cine nu e cu noi e contra noastră, lucru inadmisibil într-o țară care se vrea democratică”, a declarat Otilia Nuțu, analistă politici energetice, Expert Forum.

Demiterea lui Burduja, esențială pentru protejarea statului de drept
Potrivit ONG-urilor semnatare, Sebastian Burduja trebuie demis de urgență, deoarece acțiunile sale contravin principiilor democratice, afectează dreptul la justiție și subminează angajamentele internaționale ale României privind protecția mediului.
Această solicitare pune presiune pe premierul Marcel Ciolacu, care va trebui să decidă dacă îl menține în funcție pe ministrul Energiei sau dacă va da curs cererilor societății civile pentru respectarea statului de drept și a legislației europene.