Guvernul francez a căzut în urma unei moțiuni de cenzură, iar premierul Michel Barnier a fost demis după ce Parlamentul a votat masiv în favoarea acesteia.
Instabilitate politică, după ce guvernul francez a căzut
Evenimentul a avut loc la doar trei luni după ce Barnier a fost numit în funcție de președintele Emmanuel Macron, notează BCC.
Moțiunea a fost depusă de partidele de opoziție, după ce fostul negociator al Brexit-ului a folosit puteri speciale pentru a impune bugetul fără a organiza un vot în Parlament, ceea ce a stârnit controverse.
Acesta reprezintă primul caz de prăbușire a guvernului francez în urma unei moțiuni de cenzură din 1962 și accentuează instabilitatea politică a Franței, după ce alegerile anticipate din vară nu au adus o majoritate clară în Parlament.
Pentru ca moțiunea să treacă, era nevoie de 288 de voturi, iar 331 de deputați au votat în favoarea acesteia. Barnier este acum obligat să își prezinte demisia, iar bugetul care a dus la căderea guvernului său este considerat nul.
Totuși, se estimează că va rămâne în funcție ca prim-ministru interimar până când Macron va numi un succesor.
Partidele de stânga și extrema dreaptă au depus moțiuni de cenzură după ce Barnier a impus reforme sociale prin decret prezidențial, fără a obține susținerea necesară în Parlament.
Alianța de stânga New Popular Front (NFP), care a câștigat cele mai multe locuri în alegerile parlamentare, a criticat decizia lui Macron de a-l numi pe Barnier prim-ministru, în loc de propriul său candidat.
Marine Le Pen, liderul extremei drepte, a declarat că bugetul propus de Barnier, care include reduceri de deficit de 60 de miliarde de euro, era „toxic pentru francezi” și că singura soluție era demiterea acestuia.
Într-un discurs adresat Adunării Naționale înainte de vot, Barnier a susținut că demiterea sa nu va rezolva problemele financiare ale Franței și că măsurile dificile pe care le propune sunt necesare din cauza datoriilor țării.
În urma votului, Macron a declarat că nu va demisiona, indiferent de rezultat, iar el este așteptat să numească rapid un nou prim-ministru pentru a evita o guvernare inexistentă. În ciuda acestei crize politice, nu vor avea loc noi alegeri parlamentare până în iulie, ceea ce înseamnă că blocajul din Parlament va continua.
CITEȘTE ȘI – A căzut guvernul în Franța