Având în vedere că acesta este un an electoral, situaţia fiscală a României se va deteriora mai mult decât era anticipat. Deficitul bugetar, contrar prognozei, va creşte la peste 7% din PIB, aproape de nivelul din al doilea an de pandemie. Singura modalitate prin care deficitul poate fi redus este prin majorarea taxelor: TVA, accize, impozite pe proprietate şi bunuri. UniCredit Bank avertizează că începând cu 2026 ar putea fi introdusă şi o taxare progresivă a veniturilor.
Deficitul bugetar al României a crescut la 3,4% din PIB
În primele 5 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la 3,4% din produsul intern brut, crescând de la 3,2% în primele 4 luni. Guvernul PSD-PNL s-a angajat să reducă deficitul la 5% din PIB în acest an, comparativ cu cifra record de 6,6% înregistrată anul trecut.
Începutul acestui an a adus majorări salariale pentru cei care lucrează în sectorul public și o serie de ajustări al pensiilor. Și nu se oprește aici, deoarece din luna septembrie se anunță încă o nouă creștere a pensiilor, ceea ce va duce la un deficit fiscal record în regiune.
Campania electorală și cheltuielile neplanificate au crescut deficitul bugetar al României
Economiștii UniCredit explică că campania electorală a afectat eforturile de îmbunătățire a colectării impozitelor, ceea ce a dus la o creștere a deficitului bugetar până la 3,3% din PIB în aprilie. Bugetul slab executat se datorează cheltuielilor mai mari decât cele planificate, obișnuite în anii electorali, și veniturilor mai mici decât cele estimate. De asemenea, scăderea impozitelor pe companiile energetice este legată de prețurile internaționale.

Potrivit unei estimări recente a ING Bank, deficitul fiscal ar putea ajunge la 6,5% la sfârșitul anului. UniCredit avertizează că există un risc crescut de reducere a ratingului țării în anii 2025-2026 dacă deficitul bugetar nu este corectat.
Potrivit analizelor economiştilor de la UniCredit, deficitul bugetar din 2025 nu va putea fi redus decât prin creşterea impozitelor. Deşi premierul Marcel Ciolacu neagă că TVA-ul va fi majorat, cel puţin pentru alimente şi medicamente, se aşteaptă o creştere a cotei de TVA (cu 2 puncte procentuale pentru cota principală) precum şi o majorare a accizelor, a impozitului pe proprietate si pe bunuri.
Creşterea taxelor, împreună cu o indexare mai mică a pensiilor anul viitor, ar putea determina un deficit bugetar de până la 5% din PIB, dacă arieratele moştenite din acest an nu vor fi semnificative. Incrementarea taxelor va afecta negativ economia. Potrivit estimărilor UniCredit, după o creştere economică de 2,4% în 2024, susţinută de majorarea salariilor şi a consumului intern, se prevede că în 2025 acesta va încetini la 1,3%, ajungând la cel mai redus nivel după pandemie.
CITIȚI ȘI: Gică Contra: ,,Românii sunt cei mai săraci din Europa”