În SUA există o preocupare tot mai mare în legătură cu deepfake-urile generate de inteligența artificială, mai ales în contextul alegerilor politice.
Deepfake-urile generate de inteligența artificială reprezintă o preocupare majoră pentru SUA
În ultimele săptămâni ale unui sezon de campanie plin de dezbinare și cu mize mari, funcționarii electorali din statele aflate în plină campanie spun că se pregătesc pentru amenințarea imprevizibilă și emergentă reprezentată de inteligența artificială sau IA, transmite ABCnews.
“Preocuparea numărul unu pe care o avem în ziua alegerilor este una dintre provocările cu care încă nu ne-am confruntat. Există unele incertitudini, în special în ceea ce privește inteligența artificială generativă și modurile în care acestea ar putea fi utilizate”, a declarat secretarul de stat din Arizona, Adrian Fontes.
Fontes, un democrat, a declarat că biroul său este conștient de faptul că unele campanii folosesc deja inteligența artificială ca instrument în statul său extrem de disputat și că administratorii electorali trebuie să se familiarizeze urgent cu ceea ce este real și ceea ce nu este, mai pe scurt, cu deepfake-ul.
În timpul unei serii de exerciții desfășurate în ultimele șase luni, oficialii din Arizona s-au confruntat pentru prima dată cu scenarii ipotetice care implicau perturbări în ziua alegerilor din 5 noiembrie, create sau facilitate de AI.
Unele dintre acestea implicau tehnologii video și de clonare a vocii de tip deepfake utilizate de hackeri și nu numai pe rețelele de socializare în încercarea de a descuraja oamenii să voteze, de a perturba secțiile de votare sau de a deruta lucrătorii din secțiile de votare în timp ce manipulau buletinele de vot.
Dar, cu toate acestea, haide să aflăm ce este și ce poate face acest deepfake.
Ce este deepfake
Deepfake se referă la tehnologia care utilizează inteligența artificială (IA) pentru a crea conținut media fals sau manipulat, în special imagini și videoclipuri, care par reale.
Această tehnologie folosește rețele neuronale profunde, cum ar fi autoencoderele și generative adversarial networks (GANs), pentru a învăța trăsăturile faciale, expresiile și mișcările unui individ, permițând astfel generarea de conținut care poate imita cu fidelitate acea persoană.
Această capacitate a stârnit atât uimire, cât și îngrijorare, datorită impactului său potențial asupra societății.
Deși deepfake este adesea asociat cu utilizarea sa în scopuri rău intenționate, tehnologia poate avea și aplicații pozitive.
De exemplu, în domeniul cinematografiei, poate fi folosită pentru a recrea chipuri ale actorilor decedați sau pentru a adăuga efecte speciale fără a fi necesară filmarea de noi scene.
În plus, poate ajuta la îmbunătățirea experiențelor de realitate augmentată și virtuală, permițând o interacțiune mai naturală între utilizatori și personaje virtuale.
CITEȘTE ȘI – Microsoft aduce noi instrumente ale inteligenței artificiale în domeniul sănătății