Dedolarizarea, lovitură de teatru! Susținut de performanța peste așteptări a economiei americane, dolarul rezistă deocamdată atacurilor venite dinspre rivalii geopolitici ai SUA și își crește ponderea în totalul plăților globale la cel mai ridicat nivel din 2012. Moneda euro, în schimb, nu doar că a scăzut puternic ca valută folosită în plățile globale, dar a și fost detronată de aur în clasamentul celor mai utilizate active pentru rezervele băncilor centrale.
Dedolarizarea, lovitură de teatru! ”Nu e pentru cine se pregătește”…
Tot mai mulți analiști economici vorbesc despre pierderea de influență a dolarului la nivel global, dar când și în ce măsură se va petrece acest lucru rămâne un subiect controversat, multe voci susținând că moneda americană este departe de a-și fi spus ultimul cuvânt.
În timp ce publicații economice internaționale de prestigiu, cum ar fi The Economist, pun pe copertă tilturi precum ”The disappearing dollar” (Dolarul care dispare) și cota la care băncile centrale își țin rezervele în aur și valute netradiționale în 2024 a ajuns cea mai ridicată din istorie, performanța peste așteptări din ultima perioadă a economiei SUA i-a dat dolarului un nou impuls.
Moneda euro, de cealaltă parte, plătește tribut unei economii a uniunii monetare ce se află în puternică suferință, precum și fricțiunilor de ordin politic ce au zdruncinat în ultimii ani Uniunea Europeană.
Dedolarizarea, lovitură de teatru! Euro, detronată de aur
Dacă dolarul american, deși pe o tendință vizibilă de scădere în ceea ce privește ponderea din totalul rezervelor băncilor centrale, se menține în continuare lejer pe primul loc, moneda euro a fost surclasată de metalul galben.
Potrivit datelor compilate de Global Markets Investor, dolarului american îi revenea în 2023 o pondere de 48,10% din totalul rezervelor internaționale deținute de băncile centrale din întreaga lume. Urmează aurul, cu 17,60% și abia pe locul trei moneda euro, cu 16,50%.
De asemenea, în timp ce dolarul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani în ceea ce privește ponderea în totalul plăților globale, cota euro în plățile globale a scăzut la aproximativ 21% .
Majoritatea datoriei guvernamentale din Uniunea Europeană este emisă individual de statele membre, nu la comun, iar criza zonei euro a afectat atractivitatea monedei, prin urmare investitorii internaționali preferă să se îndrepte către alte active.
De cealaltă parte, ponderea dolarului american în plățile globale a crescut la 49% în 2024, cea mai mare cotă din 2012 și până acum. Pentru comparație, la începutul lui 2022 această pondere era de aproximativ 40%, potrivit sursei citate.
Dominația mondială a bancnotelor verzi
Dolarul american domină economia globală încă din 1920, când a depășit lira sterlină. Dimensiunea și stabilitatea economiei SUA a făcut din moneda americană un depozit eficient de valoare și un refugiu sigur pentru investitorii străini, care au încredere în dolar.
La nivel global, dolarul american este cel mai folosit de economiile lumii, în comparație cu alte valute și active de valoare, atunci când vine vorba de rezervele băncilor centrale și ale guvernelor, împrumuturi, plăți și comerț.
Tensiunile geopolitice majore din ultimii ani și apariția unui nou pol de putere concentrat în jurul țărilor BRICS au făcut principalii rivali economici și polici ai SUA să încerce să își scoată economiile de sub influența dolarului american, proces cunoscut cu denumirea de dedolarizare.
Dedolarizarea a fost accelerată o dată cu sancțiunile internaționale impuse de SUA asupra Chinei și Rusiei, care au devenit tot mai dese și cu amploare tot mai mare începând cu 2010.
Criticii sancțiunilor impuse de SUA susțin că Washingtonul folosește dolarul ca pe o armă, mai ales atunci când sancțiunile sunt adoptate fără sprijinul aliaților și partenerilor Statelor Unite.
În China și în țările aliniate cu China, cum ar fi Rusia , liderii aspiră să investească și să tranzacționeze în propriile monede, departe de influența americană.
Guvernul chinez, de exemplu, a promovat renminbi ca o alternativă la dolar în finanțarea comerțului și dezvoltării, ca parte a inițiativei sale privind Drumul Mătăsii.
Moscova, de asemenea, impune tot mai mult ca exporturile sale de produse energetice să se realizeze în ruble.
Țările BRICS își întețesc eforturile
Iar liderii alianței BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – poartă discuții tot mai concrete cu privire la dezvoltarea unei monede comune , deși majoritatea experților oferă șanse mici de succes acestei inițiative.
O lovitură puternică a primit dolarul american în vara acestui an, când Arabia Saudită a anunțat că nu mai prelungește ”acordul petrodolar” cu SUA, prin urmare va vinde petrol în mai multe valute, inclusiv renminbi chinezesc, euro și yen, în loc ca tranzacțiile să se desfășoare exclusiv în dolari americani.
O altă sursă de neîncredere din partea investitorilor internaționali la adresa dolarilor americani este datoria publică a SUA, care a ajuns în 2024 la cote record, de neimanginat nu cu mult timp în urmă și a făcut agențiile internaționale de rating să retrogradeze (să ofere un scor redus) creditului pe termen lung contractat de administrația de la Washington.
Cu toate acestea, eforturile inamicilor geopolitici ai SUA, în loc să lovească în dolar, deocamdată lovesc în euro, transformând neașteptat dedolarizarea într-o lovitură de teatru.