Vice Media intenționează să concedieze câteva sute de angajați și să nu mai publice materiale pe site-ul său Vice.com, a declarat CEO-ul companiei într-o notă adresată personalului. Cum a ajuns un grup media celebru într-o asemenea situație?
Vice, care a depus faliment anul trecut înainte de a fi vândută cu 350 de milioane de dolari unui consorțiu condus de Fortress Investment Group, urmărește să-și vândă și afacerea de publicare Refinery 29, a spus CEO-ul Bruce Dixon în memoriul său către personal.
Este cel mai recent semn al problemelor financiare care afectează industria media, potrivit Fortune.
Grupul media și începutul problemelor
Site-urile digitale Messenger, BuzzFeed News și Jezebel s-au închis în ultimul an, iar instituțiile media tradiționale precum Los Angeles Times, Washington Post și Wall Street Journal au înregistrat, de asemenea, reduceri de locuri de muncă.
Odată o companie de media captivantă, orientată către un public mai tânăr, cu un stil de povestire captivant, care cuprindea canale digitale, de televiziune și de film, Vice, cu sediul în New York, a fost evaluată la 5,7 miliarde de dolari în 2017.
Aceasta reprezintă o cădere dramatică pentru companie, care a fost evaluată în 2017 la 5,7 miliarde de dolari, dar care a ajuns să se declare în faliment în luna mai a anului trecut.
Grupul a reprezentat o nouă generaţie de media online, cu o acoperire şi o abordare originale, despre care experţii îşi imaginau că va revoluţiona sectorul. Însă majoritatea site-urilor nu au realizat niciodată profiturile pe care investitorii le sperau pe o piaţă publicitară dificilă.
Încetinirea pieţei de publicitate online, înrăutăţirea situaţiei economice şi înăsprirea condiţiilor de creditare au făcut şi mai dificilă situaţia acestor mijloace tinere de informare în masă.
Revenind la momentul prezent, Dixon nu a oferit detalii despre disponibilizări, în afară de a spune că sute de oameni vor fi afectați și vor fi anunțați la începutul săptămânii viitoare. The New York Times a raportat că această companie are în prezent aproximativ 900 de angajați.
Vice România s-a închis deja
În decembrie 2023, Vice Romania a anuntat că se închide. „Motivele inchiderii redactiei din Romania sunt obiective, n-au depins de noi sau de rezultatele noastre”, a mentionat redactia. Vice Romania a apărut în 2010, dar s-a închis în contextul problemelor financiare pe care grupul-mamă le are la nivel internaţional.
Într-un ultim articol apărut pe site, echipa publicației a explicat că motivele închiderii redacţiei din România sunt obiective.
„Motivele închiderii redacţiei din România sunt obiective, n-au depins de noi sau de rezultatele noastre. Ce a depins de noi a fost tot ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, de la finalul lui 2010, când a apărut VICE în România, până în prezent.
De aceea am adunat mai jos câteva dintre zecile de voci care s-au făcut auzite pe VICE România, să ai astfel acces şi-n culise”, au anunţat cei din echipă.
Citiți și:
Directorul CIA și-a încercat condeiul. Ce scrie despre Rusia și China