Decizie istorică la Înalta Curte de Casație şi Justiţie (ÎCCJ) pentru pensionari. Magistrații curții supreme au decis, prin hotărâre definitivă, că salariaţii care au lucrat în condiţii speciale de muncă primesc punctaje lunare mai mari cu 50%. Decizia are efect și în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
Decizie istorică a Înalta Curte de Casație şi Justiţie (ÎCCJ) care îi privește pe pensionari, în special pe salariaţii care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă. Pentru cei care au un stagiu de cotizare în condiţii speciale, decizia magistraților de la Înalta Curte produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
Decizie istorică la Înalta Curte. Pensia crește, vârsta de pensionare scade
Decizie istorică la Înalta Curte pentru pensionari. ÎCCJ transmite că asimilarea grupei a II-a de muncă în condiţii speciale produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
Concret, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni, 3 iunie 2024, că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.
Decizia completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ÎCCJ
Decizie istorică la Înalta Curte pentru pensionari. Legat de aceste aspecte, Înalta Curte a transmis: „Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 iunie 2024”
Decizia a fost luată luni de completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ÎCCJ.
Stagiul complet de cotizare pentru pensionari este de 25 de ani
Decizie istorică la Înalta Curte pentru pensionari. Curtea de Apel Craiova a sesizat ÎCCJ cu următoarea problemă de drept: dacă asimilarea grupei a II-a de muncă în condiţii speciale, conform art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, sau doar cu privire la calculul stagiului de cotizare, prevăzut de art. 56 alin. (1) lit. d), şi reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010.
Art. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii public prevede că “este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”. Conform art. 562, alin. (1), prin excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) şi i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi; alin. (2) pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 25 de ani.
Decizia istorică la Înalta Curte intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial
ÎCCJ a mai precizat, legat de această decizia istorică de la Înalta Curte pentru pensionari, că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei.
CITIȚI ȘI: Ministrul Muncii, veste bună pentru pensionari: „Este aproape finalizat”