Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a anunțat joi desființarea NHS England, agenția responsabilă cu administrarea serviciului național de sănătate din Anglia, care va fi preluată direct de Ministerul Sănătății. Această schimbare va permite economii de fonduri și reducerea birocrației.
Măsura face parte dintr-un plan extins al lui Starmer de reformare a administrației de stat, care vizează reducerea birocrației și promovarea digitalizării și inteligenței artificiale, cu scopul de a elibera fonduri pentru investiții în serviciile publice, informează EFE şi dpa.
În cadrul unui eveniment desfășurat în Hull, comitatul East Yorkshire, Starmer a afirmat că guvernul conservator anterior a greșit făcând NHS England mai independent de guvernul central, subliniind că statul este acum „mai slab ca niciodată”.
„Supraextins, neconcentrat, încercând să facă prea multe, făcându-le prost”, a spus el, citat de dpa.
„Nu pot, sincer vorbind, să le explic britanicilor de ce ar trebui să îşi cheltuiască banii pe două niveluri de birocraţie. Acei bani ar putea şi ar trebui să fie cheltuiţi pe asistente, medici, operaţii, programări la medicul de familie”, a continuat el.
„Aşadar, astăzi pot să anunţ că vom tăia birocraţia (…) Aduc managementul NHS înapoi sub control democratic prin desfiinţarea organismului independent NHS England”, a afirmat Starmer.

Ce estimări face Starmer în ceea ce privește această măsură?
Starmer estimează că digitalizarea serviciilor guvernamentale ar putea aduce economii și creșteri de productivitate de până la 45 miliarde de lire (53 miliarde de euro), precizează EFE.
El a promis să reducă cu 25% costurile administrative ale afacerilor și să încurajeze utilizarea AI în ministere pentru a spori eficiența.
Conform planurilor, un funcționar din zece va lucra în domenii tehnologice și de digitalizare în următorii cinci ani.
Starmer nu a clarificat dacă reformele vor implica desființări de locuri de muncă, în contextul îngrijorărilor exprimate de sindicatul funcționarilor publici și anumiți deputați laburiști privind o posibilă întoarcere la austeritate.
Într-o conferință de presă din această lună, ministrul tehnologiei, Peter Kyle, nu a exclus posibilitatea reducerii personalului, dar a subliniat că scopul planului este creșterea eficienței și „să încurajeze oamenii să facă faţă schimbărilor, nu să-i sperie”.
Kyle a respins ideea că strategia guvernului britanic ar putea fi comparată cu cea a Departamentului de Eficiență Guvernamentală din SUA, condus de Elon Musk.