Debitul Dunării la intrarea în România, la secțiunea Baziaș, a ajuns la 5.100 mc/s, sâmbătă dimineață, depășind cu mult media multianuală a lunii septembrie, care este de 3.800 mc/s. Hidrologii au avertizat că această creștere va continua, iar autoritățile au luat măsuri pentru a preveni eventualele inundații și a proteja zonele vulnerabile de-a lungul fluviului.
Debitul Dunării la intrarea în țară a crescut mai mult decât se estimase
Debitul Dunării a atins valori semnificativ mai mari decât media multianuală, iar autoritățile sunt pregătite să intervină în cazul unor inundații. Monitorizarea atentă și dotarea cu echipamente suplimentare rămân prioritare pentru a proteja zonele vulnerabile și a asigura siguranța locuitorilor din apropierea fluviului.
Conform datelor Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier, debitul prognozat pentru sâmbătă la ora 06:00 a fost de 5850 mc/s. Prognoza elaborată de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) indică o creștere continuă în zilele următoare, cu o estimare de 8.700 mc/s pentru data de 26 septembrie 2024.
Situația la aval de Porțile de Fier și digurile care au cedat în 2006
Debitul fluviului Dunărea a crescut la Gruia și la Calafat, fiind monitorizat îndeaproape de specialiștii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu. Aceștia preiau permanent datele de la stațiile hidrometrice amplasate pe sectorul românesc al Dunării și le transmit către colegii de la INHGA pentru a elabora prognoze detaliate. În plus, agenții hidrotehnici din cadrul ABA Jiu sunt în teren și monitorizează linia de apărare de-a lungul întregului sector administrat.
„Alături de colegii mei de la Dolj, am verificat, la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, digurile de la Dunăre. Am controlat zonele considerate vulnerabile, unde digurile au cedat în 2006. Totul este bine, dar fiind în alertă vor fi monitorizate de către agenții hidrotehnici ai Administrației Bazinale de Apă Jiu până ce viitura va trece și totul va reveni la normal”, a declarat Daniel Naicu, directorul ABA Jiu.
Acesta a precizat că, pentru a asigura intervenții rapide, au fost aduse echipamente suplimentare la Formația de lucru Dunăre-Nedeia, în apropiere de orașul Bechet. Printre echipamente se numără un buldoexcavator, un excavator cu braț de 14 metri, tractoare cu remorci și cu aparate de umplere a sacilor, autoutilitare, precum și materiale de protecție, cum ar fi saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenție, pompe și generatoare.
Autoritățile verifică digurile și pregătesc saci cu nisip
Odată cu atingerea Fazei 1 a fluviului Dunărea, autoritățile vor dubla numărul agenților hidrotehnici care monitorizează digurile. Aceștia vor patrula continuu pentru a se asigura că structurile de apărare rămân intacte și că nu există riscuri iminente pentru localitățile din apropierea Dunării.
„Am dus în apropiere de orașul Bechet utilaje necesare pentru intervenție. Acestea completează materialele din stocul de apărare – saci, hidrobaraje, panouri de apărare, barca pregătită de intervenție, pompe, generatoare, geotextil, pari, etc., care sunt deja la cantonul ABA Jiu de la Nedeia”, a explicat Naicu. El a subliniat că monitorizarea atentă și echipamentele de intervenție sunt esențiale pentru a preveni eventualele probleme cauzate de creșterea debitului fluviului.
Se așteaptă viitura, cu speranța că digurile vor rezista
INHGA a precizat că în următoarele 24 de ore, debitul Dunării la intrarea în țară va continua să crească, atingând 5.100 mc/s, iar prognoza pentru 26 septembrie 2024 estimează o valoare de 8.700 mc/s. Această creștere semnificativă este determinată de ploile abundente din amonte și de cantitățile mari de apă aduse de afluenții fluviului.
Deși autoritățile se pregătesc pentru eventuale inundații, Daniel Naicu a dat asigurări că toate măsurile necesare au fost luate pentru a proteja localitățile din apropierea Dunării. „Suntem în alertă și monitorizăm îndeaproape situația. Digurile sunt într-o stare bună, dar vom continua să le supraveghem până când viitura va trece”, a declarat acesta.