Debitul Dunării la intrarea în România, în zona Baziaș, crește semnificativ, iar autoritățile monitorizează îndeaproape evoluția situației. Potrivit Administrației Naționale „Apele Române”, marți, debitul fluviului a ajuns la 6400 mc/s, depășind media multianuală a lunii septembrie, care este de 3800 mc/s. Prognozele arată că la 30 septembrie debitul ar putea ajunge la 8000 mc/s.
Debitul Dunării a crescut. Viitura se apropie de România
În intervalul 22 – 23 septembrie 2024, debitul Dunării la intrarea în țară a fost de 6200 mc/s, peste valoarea medie a acestei luni. În aval de Porțile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Zimnicea – Tulcea, dar au scăzut ușor în zona Bechet – Turnu Măgurele.
Prognoze pentru sfârșitul lunii septembrie
Specialiștii de la Apele Române prognozează o continuă creștere a debitelor pe Dunăre până la finalul lunii. În intervalul 23 – 30 septembrie, debitul la intrarea în țară va crește până la 8000 mc/s, ceea ce va menține valorile peste media multianuală. În aval de Porțile de Fier, debitele vor continua să crească, iar autoritățile sunt pregătite să intervină dacă va fi necesar.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Nu va fi o situație excepțională”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a explicat că debitul prognozat pentru finalul lunii septembrie nu ridică probleme deosebite.
„Știm deja că vom avea un debit pe care îl vom gestiona cu ușurință. Spun asta pentru că același debit l-am mai gestionat și în luna ianuarie a acestui an, și în luna decembrie a anului trecut, nu vom avea o situație excepțională”, a declarat Fechet la TVR Info.
Digul care a cedat în 2006 a fost întărit, spune ministrul Mediului
Ministrul a amintit despre măsurile preventive adoptate în zonele vulnerabile la inundații, mai ales în județul Dolj, unde în trecut s-au produs breșe în diguri, iar zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate.
„Am vrut să văd modul în care am intervenit pe acele sectoare unde în trecut am avut probleme. Fie în locurile unde au existat breșe la inundații din 2006, în județul Dolj, la Bistreț. Acolo am văzut, și în survol, și la fața locului, modul în care comunități au fost inundate. Sută la sută acel dig nu ar mai ceda astăzi, pentru că s-au făcut niște lucrări speciale”, a spus Fechet.
Fechet: „Nu se pune problema dacă, ci când”
În contextul schimbărilor climatice, ministrul a subliniat că autoritățile nu pot exclude posibilitatea unor debite istorice în viitor.
„Nu vom avea acum probleme, la debitele pe care le așteptăm. Însă, în contextul acestor schimbări climatice, unde nu putem ști dacă nu cumva peste o lună sau peste un an vom avea din nou un debit istoric la Dunăre, este bine să fim pregătiți”, a declarat Fechet.