Firmele au posibilitatea să sponsorizeze organizații nonguvernamentale(n.r. ONG-uri și biserici), însă, au obligații fiscale noi, începând cu anul 2024. Este vorba despre formularul 107 „Declaraţie informativă privind beneficiarii bunurilor/ serviciilor/ sponsorizărilor/ mecenatului”, informează ANAF.
Maria Panait, expert contabil, a explicat, pentru oficiuldeștiri.ro, că noul formular(n.r. 107)este responsabilitatea firmelor plătitoare de TVA.
„Modificările fiscale se aplică și sponsorizărilor ONG-urilor. Firmele care sunt plătitoare de TVA și vor să facă sponsorizări trebuie să semneze un contract cu organizația non-profit, pe care vor să o sprijine, apoi trebuie să completeze și să depună la ANAF declarația 107 , prin intermediul căreia arată că vor să redirecționeze banii către asociație sau ONG, iar ANAF ar urma să vireze sumele respective către entitatea non-profit desemnată în termen de maximum 45 de zile”, ne-a precizat expertul contabil Maria Panait.
Ce se întâmplă cu impozitul pe profit în cazul sponsorizărilor ONG-urilor
Maria Panait, expert contabil, menționează că se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege(n.r. 32.000 de lei) dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.
Firmele pot să opteze pentru sponsorizări directe, din conturile proprii către ONG-uri sau cauze sociale, dar și pentru Declarația 177, prin care ANAF va redirecționa banii către ONG-urile desemnate.
O companie poate folosi simultan ambele opțiuni pentru a redirecționa 20% din impozitul pe profit (care se scade din impozitul pe profit) către un ONG sau cauză socială.
„Noutatea este că banii ajung prin ANAF, probabil, ca o măsură de transparență a bugetului
Principalele modificări fiscale ale anului 2024
- Cheltuielile cu sponsorizarea nu mai sunt deductibile la calculul venitului impozabil.
- Abonamentele la sala de sport sunt deductibile în limita a 100 de euro/an.
- Cheltuielile cu achiziția caselor de marcat nu se mai deduc din impozitul datorat. Aceste cheltuieli devin deductibile la calculul venitului impozabil.
- Redirecționarea unui procent de 3,5% din impozit este abrogată.
- Pierderile fiscale se recuperează în limita a 70% din venitul net realizat pe o perioadă de maxim 5 ani.
- E-factura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024, dar sancțiunile pentru netransmiterea e-facturii vor fi aplicate de la data de 1 aprilie. De la 1 iulie, facturile emise trebuie să fie doar în formatul E-factura, altfel, cheltuielile și TVA-ul nu sunt deductibile.
- Plafon la casierie de maxim 50.000 lei în registrul de casă de la fiecare punct de lucru sau de la sediu social/profesional.
Companiile mari, așteptate să susțină ONG-urile
Deși anul 2024 a adus mai multe taxe și obligații fiscale pentru antreprenori, reprezentanții ONG-urilor susțin că așteptările vin de la companiile mari. Cele mai multe dintre ONG-urile care militează pentru cauze sociale, drepturie copiilor, așa cum sunt „Salvați Copiii”, „Unicef”, folosesc fonduri din sponsorizările companiilor mari. În rest, cifrele arată că românii de rând se gândesc, înainte de toate, să facă față cheltuielilor de zi cu zi.
Datele recente ale Institutului Național de Statistică (INS) arată că românii alocă cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare.
Conform sursei citate, pentru produsele alimentare şi băuturile nealcoolice, o familie din România cheltuie, în medie, de 1.368 de lei. Pentru cheltuielile curente, locuinţă, apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili s-a alocat, în medie, 519 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 14,1%. Pentru băuturi alcoolice şi tutun , îmbrăcăminte şi încălţăminte, se scoate din buzunar, în medie, suma de 277 lei pentru fiecare categorie pe o gospodărie, ceea ce înseamnă 7,5% din cheltuielile medii totale.
În cazul în care nu au făcut donații sau nu au atins limita maximă a cotei deductibile, administratorii firmelor vor avea timp șase luni să decidă dacă direcționează deducerea fiscală la care au dreptul prin eventuale donații, sponsorizări, burse către anumite persoane sau ONG-uri, se arată în actul normativ menționat.
CITEȘTE ȘI: e-Factura. Care este termenul de raportare pentru anul contabil 2023. Precizările ANAF