Să ne spălăm pe dinți după consumul de dulciuri poate părea o măsură logică pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Totuși, acest obicei poate aduce mai multe probleme decât beneficii. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică modul în care zaharurile și bacteriile interacționează în cavitatea bucală și cum să evităm daunele pe termen lung.
Dulciurile consumate în exces nu sunt sănătoase, nu doar pentru siluetă și starea generală de sănătate a organismului, ci și din perspectiva sănătății dentare. Zaharurile oferă un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor în cavitatea bucală. Bacteriile se hrănesc cu zaharuri, iar, în urma acestui proces, produc acizi care demineralizează suprafața smalțului dentar, ceea ce poate duce la formarea cariilor. Câteva motive pentru care nu este bine să ne spălăm pe dinți după ce am mâncat dulce.
De ce să nu ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulce
“Este esențial să ne curățăm bine dinții după consumul de alimente bogate în zaharuri pentru a preveni apariția cariilor. Cu toate acestea, nu imediat după ce am mâncat dulciuri, pentru că putem accentua eroziunea smalțului dentar”, adaugă Dr. Sorina Stroe.
Smalțul dentar este vulnerabil după ce mâncăm dulce.
“După ce consumăm dulciuri, bacteriile din cavitatea bucală produc acizi care sensibilizează și erodează smalțul dentar. În această perioadă, smalțul este mai vulnerabil la abraziune”, explică medicul.
Efectele periajului asupra smalțului sensibilizat
Dacă periem dinții imediat după ce am mâncat dulciuri, în special dacă folosim o periuță cu peri duri și aplicăm presiune excesivă, putem agrava eroziunea smalțului. Practic, îl putem deteriora într-un ritm accelerat.
Așteptăm 30 de minute pentru neutralizarea pH-ului salivar
“Este recomandat să așteptăm cel puțin 30 de minute înainte de a ne spăla pe dinți după consumul de orice aliment, nu doar de dulciuri. Acest interval de timp permite pH-ului salivar să se neutralizeze sau să se echilibreze, reducând astfel riscul de abraziune a smalțului în timpul periajului”, adaugă Dr. Sorina Stroe.
Citește și: Recomandarea medicului: Câtă apă trebuie să bem vara
Ce putem face imediat după ce am consumat dulciuri
Pentru a proteja dinții după consumul de dulciuri, putem utiliza metode alternative de igienă orală:
Clătim bine gura cu apă
Clătirea energică a gurii cu apă poate ajuta la îndepărtarea zaharurilor și la reducerea acidității în cavitatea bucală. Acest lucru poate contribui la protejarea smalțului dentar până la momentul potrivit pentru periaj.
Mestecăm gumă cu xylitol
Guma de mestecat fără zahăr, care conține xylitol, poate fi o alternativă eficientă. Xylitolul nu este fermentat de bacteriile din cavitatea bucală și poate ajuta la stimularea fluxului salivar, care contribuie la neutralizarea acizilor.
Consumăm dulciuri cu moderație
Pentru a minimiza riscurile asociate consumului de dulciuri, este important să adoptăm o atitudine de moderație. Stabilirea unor reguli stricte, cum ar fi consumul de dulciuri doar într-o anumită zi a săptămânii, poate ajuta la menținerea sănătății dentare și generale.