Toată lumea este, mai mult sau mai puțin, fan prăjituri. Iată însă că, potrivit recomandărilor specialiștilor în nutriție, ar fi bine ca după vârsta de 40 de ani să renunțăm la consumul de prăjituri. Care este motivul.
Specialiștii sunt de părere că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, menținerea unui metabolism sănătos devine din ce în ce mai importantă, mai ales după vârsta de 40 de ani. Acesta pare a fi momentul când metabolismul nostru începe în mod natural să încetinească, ceea ce face mai dificilă menținerea unei greutăți sănătoase, potrivit She Finds
Din păcate, prevalența gustărilor procesate sunt dăunătoare metabolismului, deoarece pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Valoarea lor nutritivă scăzută și densitatea calorică ridicată duc la supraalimentare și la un aport slab de nutrienți, împiedicând și mai mult eficiența metabolică și crescând riscul de boli cronice.
Nutriționista Lisa Richards este cea care atrage atenția asupra consumului de prăjituri când am depășit 40 de ani. Ea vorbește despre prăjiturile cumpărate de la patiserii. „Prăjiturile de patiserie sunt inflamatorii și dăunează sănătății intestinale datorită conținutului ridicat de zahăr și făină rafinată”, avertizează ea. „Aceste ingrediente contribuie la creșterea rapidă a zahărului din sânge, determinând eliberarea de insulină și potențial provocând inflamație cronică”. Tot acel zahăr poate avea consecințe grave asupra sănătății tale, inclusiv acumularea de grăsime pe burtă.

Ce poate face un consum regulat de prăjituri
Lipsa de fibre este o altă problemă majoră. Richards spune că împiedică digestia și perturbă echilibrul bacteriilor tale intestinale. „Microbiomul intestinal dezechilibrat care rezultă dintr-o dietă bogată în alimente dulci și procesate poate duce la probleme gastro-intestinale și inflamații suplimentare”, avertizează ea.
Apoi mai sunt grăsimile nesănătoase în joc, care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea ta. „Grăsimile trans găsite adesea în prăjiturile de patiserie pot exacerba inflamația și pot afecta negativ integritatea mucoasei intestinale”, spune Richards. „În general, consumul regulat de prăjituri de patiserie poate perturba sănătatea intestinală, poate promova inflamația și crește riscul apariției diverselor probleme de sănătate, subliniind importanța alegerii unor opțiuni mai bogate în nutrienți atât pentru sănătatea intestinală, cât și pentru bunăstarea generală”, conchide nutriționista.
„Zahărul în exces cauzează modificări la nivelul arterelor, sistemului imunitar, microbiomului și tractului digestiv, precum și dezechilibre hormonale”, spune și dr. Whitney Bowe, dermatolog. În afară de faptul că stimulează inflamațiile și fluctuațiile glicemiei, prea mult zahăr în alimentație, după vârsta de 40 de ani, va grăbi apariția semnelor de îmbătrânire a pielii.
Relația cu zahărul e „specială”
Experți în sănătate și nutriție explică faptul că unele alimente conțin zaharuri ascunse – exact ceea ce ar trebui evitat pentru ca metabolismul să funcționeze fără probleme. Și pentru a susține un stil de viață mai sănătos la vârsta de 40 de ani și peste această vârstă.
Pe de altă parte, există deserturi care nu ne pun silueta în pericol? Da, există, spun nutriționiștii, dar contează foarte mult modul în care putem consuma alimente pe bază de zahăr, fără a lua în greutate. Există un…secret al dulciurilor care nu îngrașă? Desigur. ”Relația noastră cu zahărul este una specială iar noi, doamnelor, datorită complexității emoționale, găsim în dulciuri o sursă de plăcere care nu trebuie neglijată. Recunoașteți, nu are nicio legătură cu foamea, ne e poftă de ceva bun! Care sunt produsele care ne oferă satisfacție maximă cu un aport minim de calorii? Tot ce e cremos și pufos!
Pe primul loc în top vom pune înghețata. Nu aia plină de nuci, caramel și sos de ciocolată, ci o înghețată banală de vanilie sau cacao. Ce e bun la înghețată? Faptul că e pufoasă și aerată ne dă impresia că mâncăm mult. În realitate înghețata este expandată cu aer, volumul e de două ori mai mare decât greutatea, dacă o lăsa să se dezghețe veți vedea că rămâne doar jumătate de cutie”, notează nutriționista Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Secretul: Prăjituri mâncate la sfârșitul mesei
Ea adaugă că este un desert pe bază de lapte din care zahărul se absoarbe lent și are mai puține calorii decât orice prăjitură. „Consistenta ei cremoasă face bine la creier, stimulează zone speciale responsabile de plăcere… nu e de mirare că cea mai bună înghețată e la fundul cutiei, când a apucat să se dezghețe!”.
Promisiuni cu obiectivul sănătate
Tot Bilic e de părere că trebuie să ne facem niște promisiuni cu obiectivul sănătate, tocmai pentru că suntem sănătoși. „Din punct de vedere motivațional, schimbarea necesită o chestiune neplăcută, necesită ieșirea dintr-o zonă de confort, necesită niște lucruri care automat nu sunt plăcute și atunci sănătatea ca motivație, vreau să vă spun din start, nu ține”.
Ideea de recompensă pare să funcționeze bine, atunci când vine vorba să alegem între un aliment care ne place și un premiu care să ne facă să renunțăm la acel aliment. Aceasta este varianta pozitivă a motivației.
Citiți și: Mâncarea, o problemă la JO 2024. De ce sunt nemulțumiți sportivii