Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Font ResizerAa
  • HOME
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
Font ResizerAa
Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Search
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Politică
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro
Follow US
Oficiul de Știri > Life > Health & Fitness > De ce nu ai voie să mănânci prăjituri după 40 de ani
De ce nu ai voie să mănânci prăjituri după 40 de ani

De ce nu ai voie să mănânci prăjituri după 40 de ani

De Roseti Roxana Publicat 2024-08-08
Distribuie

Toată lumea este, mai mult sau mai puțin, fan prăjituri. Iată însă că, potrivit recomandărilor specialiștilor în nutriție, ar fi bine ca după vârsta de 40 de ani să renunțăm la consumul de prăjituri. Care este motivul.

Contents
Ce poate face un consum regulat de prăjituri Relația cu zahărul e „specială”Secretul: Prăjituri mâncate la sfârșitul meseiPromisiuni cu obiectivul sănătate

Specialiștii sunt de părere că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, menținerea unui metabolism sănătos devine din ce în ce mai importantă, mai ales după vârsta de 40 de ani. Acesta pare a fi momentul când metabolismul nostru începe în mod natural să încetinească, ceea ce face mai dificilă menținerea unei greutăți sănătoase, potrivit She Finds

Din păcate, prevalența gustărilor procesate sunt dăunătoare metabolismului, deoarece pot duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate. Valoarea lor nutritivă scăzută și densitatea calorică ridicată duc la supraalimentare și la un aport slab de nutrienți, împiedicând și mai mult eficiența metabolică și crescând riscul de boli cronice.

Nutriționista Lisa Richards este cea care atrage atenția asupra consumului de prăjituri când am depășit 40 de ani. Ea vorbește despre prăjiturile cumpărate de la patiserii. „Prăjiturile de patiserie sunt inflamatorii și dăunează sănătății intestinale datorită conținutului ridicat de zahăr și făină rafinată”, avertizează ea. „Aceste ingrediente contribuie la creșterea rapidă a zahărului din sânge, determinând eliberarea de insulină și potențial provocând inflamație cronică”. Tot acel zahăr poate avea consecințe grave asupra sănătății tale, inclusiv acumularea de grăsime pe burtă.

Nu mai mâncați prăjoturi după 40 de ani, spun nutriționiștii
Nu mai mâncați prăjoturi după 40 de ani spun nutriționiștii Foto Pexels

Ce poate face un consum regulat de prăjituri 

Lipsa de fibre este o altă problemă majoră. Richards spune că împiedică digestia și perturbă echilibrul bacteriilor tale intestinale. „Microbiomul intestinal dezechilibrat care rezultă dintr-o dietă bogată în alimente dulci și procesate poate duce la probleme gastro-intestinale și inflamații suplimentare”, avertizează ea.

Apoi mai sunt grăsimile nesănătoase în joc, care prezintă riscuri suplimentare pentru sănătatea ta. „Grăsimile trans găsite adesea în prăjiturile de patiserie pot exacerba inflamația și pot afecta negativ integritatea mucoasei intestinale”, spune Richards. „În general, consumul regulat de prăjituri de patiserie poate perturba sănătatea intestinală, poate promova inflamația și crește riscul apariției diverselor probleme de sănătate, subliniind importanța alegerii unor opțiuni mai bogate în nutrienți atât pentru sănătatea intestinală, cât și pentru bunăstarea generală”, conchide nutriționista.

„Zahărul în exces cauzează modificări la nivelul arterelor, sistemului imunitar, microbiomului și tractului digestiv, precum și dezechilibre hormonale”, spune și dr. Whitney Bowe, dermatolog. În afară de faptul că stimulează inflamațiile și fluctuațiile glicemiei, prea mult zahăr în alimentație, după vârsta de 40 de ani, va grăbi apariția semnelor de îmbătrânire a pielii.

Relația cu zahărul e „specială”

Experți în sănătate și nutriție explică faptul că unele alimente conțin zaharuri ascunse – exact ceea ce ar trebui evitat pentru ca metabolismul să funcționeze fără probleme. Și pentru a susține un stil de viață mai sănătos la vârsta de 40 de ani și peste această vârstă.

Pe de altă parte, există deserturi care nu ne pun silueta în pericol? Da, există, spun nutriționiștii, dar contează foarte mult modul în care putem consuma alimente pe bază de zahăr, fără a lua în greutate. Există un…secret al dulciurilor care nu îngrașă? Desigur. ”Relația noastră cu zahărul este una specială iar noi, doamnelor, datorită complexității emoționale, găsim în dulciuri o sursă de plăcere care nu trebuie neglijată. Recunoașteți, nu are nicio legătură cu foamea, ne e poftă de ceva bun! Care sunt produsele care ne oferă satisfacție maximă cu un aport minim de calorii? Tot ce e cremos și pufos!

Pe primul loc în top vom pune înghețata. Nu aia plină de nuci, caramel și sos de ciocolată, ci o înghețată banală de vanilie sau cacao. Ce e bun la înghețată? Faptul că e pufoasă și aerată ne dă impresia că mâncăm mult. În realitate înghețata este expandată cu aer, volumul e de două ori mai mare decât greutatea, dacă o lăsa să se dezghețe veți vedea că rămâne doar jumătate de cutie”, notează nutriționista Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

De ce nu ai voie să mănânci prăjituri după 40 de ani
De ce nu ai voie să mănânci prăjituri după 40 de ani Foto istock

Secretul: Prăjituri mâncate la sfârșitul mesei

Ea adaugă că este un desert pe bază de lapte din care zahărul se absoarbe lent și are mai puține calorii decât orice prăjitură. „Consistenta ei cremoasă face bine la creier, stimulează zone speciale responsabile de plăcere… nu e de mirare că cea mai bună înghețată e la fundul cutiei, când a apucat să se dezghețe!”.

Mai aflăm că tot cremos și tot nepericulos pentru siluetă este orice desert pe bază de lapte: orez cu lapte, griș cu lapte, budincă. Lactoza din lapte este un carbohidrat cu absorbție lentă care nu pune în pericol echilibrul glicemiei. „Este adevărat, nu are aceeași putere de îndulcire ca zahărul, însă merită să profităm de gustul dulce natural obținut din amestecul de lapte cu făinoase. Ideal ar fi să nu mai adăugăm zahărul din exterior. Folosiți scorțișoară, aduce o aromă specială și reglează și glicemia”, mai spune Bilic. Mai vreau să știți un secret, apropo de consumul de dulciuri: desertul mâncat la sfârșitul mesei îngrașă mai puțin decât dacă îl mâncăm pe burta goală.
Zahărul dintr-un desert se absoarbe mai rapid și în cantitate mai mare dacă stomacul este gol. Când prăjitura este mâncată la sfârșitul mesei, zahărul se amestecă cu restul alimentelor și viteza cu care trece în sânge este mai mică.

Promisiuni cu obiectivul sănătate

„Evitați să consumați dulciuri în afara meselor, sub formă de gustare, produc o descărcare bruscă de insulină, hormonul care transformă rapid caloriile din zahăr în grăsime de rezervă. Deci înghețată să fie, dar nu pe burta goală și nici toată cutia!”, mai scrie Mihaela Bilic pe Facebook.

Tot Bilic e de părere că trebuie să ne facem niște promisiuni cu obiectivul sănătate, tocmai pentru că suntem sănătoși. „Din punct de vedere motivațional, schimbarea necesită o chestiune neplăcută, necesită ieșirea dintr-o zonă de confort, necesită niște lucruri care automat nu sunt plăcute și atunci sănătatea ca motivație, vreau să vă spun din start, nu ține”.

Ideea de recompensă pare să funcționeze bine, atunci când vine vorba să alegem între un aliment care ne place și un premiu care să ne facă să renunțăm la acel aliment. Aceasta este varianta pozitivă a motivației.

Citiți și: Mâncarea, o problemă la JO 2024. De ce sunt nemulțumiți sportivii

Similare

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.
See Full Bio
LifeStyle Actualitate Business Opinii Politica
social network icon

Loading RSS Feed

Puterea

Loading RSS Feed

Realitatea.net

Urmărește
Oficiul de Stiri

si pe Google News

ULTIMA ORA
Putin anunță intensificarea producției rachetelor Oreșnik de către Rusia
Putin anunță intensificarea producției rachetelor Oreșnik de către Rusia
Guvernul condus de Ilie Bolojan, învestit de Parlament cu 301 voturi pentru și 9 împotrivă
ECOFIN: România trebuie să corecteze deficitul excesiv până în 2030; măsuri cerute până la 15 octombrie 2025
Plen reunit al Parlamentului pentru învestirea noului guvern condus de Ilie Bolojan VIDEO
Investiție de 105 milioane de euro în Capitală pentru deblocarea traficului în zona Dimitrie Pompeiu
Taguri:alimentatiealimentealimente ultraprocesatedietadiete alimentemâncaremâncare nesănătoasăzahăr
Distribuie acest articol
Facebook Email Print
1 Comentariu
  • Pingback: Rețelele sociale pot dăuna sănătății mintale?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pamfletul zilei

Te Va Arde Guvernul Bolojan!

Te Va Arde Guvernul Bolojan!

Nicușor Dan nu mai este primar general, dar și-a lăsat o grea moștenire în Primăria Capitalei, astfel încât, dacă ești bucureștean, nu…

Citeste mai mult
- Advertisement -
Ne gasesti si pe
Social Media
FacebookLike
YoutubeSubscribe
Citeste si:
Un autovehicul a căzut într-o groapă semnalizată din Capitală. Șoferul rănit a fost transportat la spital
Un autovehicul a căzut într-o groapă semnalizată din Capitală. Șoferul rănit a fost transportat la spital
Cum citești corect un bilet de pariuri?
Țigări de 1,7 milioane lei confiscate la frontiera de nord de la Brodina. Marfă ascunsă în vegetație pentru piața neagră
Valeriu Stoica readuce vinul de Drăgășani în elita mondială: Crama Avincis, premiată la „Decanter World Wine Awards”, cel mai mare concurs internațional în domeniu
CNAIR: Drum de mare viteză între Craiova și București, disponibil din iulie
Zelenski efectuează o vizită în Regatul Unit pentru a discuta despre apărare și „măsuri puternice” împotriva Rusiei
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 24 iunie. Rugăciunea care face minuni
Rusia condamnă atacurile SUA în Iran, înaintea întâlnirii Putin-Araghchi
Subiecte Evaluarea Națională 2025 Limba și Literatura română
POT critică lipsa de profesionalism în organizarea investiturii noului guvern: „Nimic din toate acestea nu este transparent”
Ad imageAd image
  • Termeni si conditii
  • Redactia
  • Despre
  • Cookies
  • Contact
© oficiuldestiri.ro