Nokia dezvoltă un telefon pentru copii cu acces la internet, dar limitat: fără TikTok, Instagram sau alte rețele sociale. Dispozitivul este conceput pentru a permite utilizatorilor tineri să se bucure de tehnologie fără riscurile asociate cu platformele sociale.
Potrivit The Telegraph, HMD, care deține marca, își propune să reducă astfel decalajul dintre smartphone-uri și așa numitele telefoane „cărămidă”, care se limitează în mare măsură la apeluri și câteva mesaje. Compania colaborează cu părinții pentru a dezvolta în următorul an un telefon cu funcții precum un localizator, astfel încât familiile să știe unde se află copilul lor, mesagerie – și, eventual, o formă de legătură video între părinți și copii
Lars Silberbauer, directorul de marketing al HMD, a declarat: „Nu vom avea un dispozitiv în care să puteți instala Facebook, TikTok sau platforme de social media. Am două fete în vârstă de patru și opt ani. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că aproape jumătate dintre părinți spun că telefoanele mobile au schimbat personalitatea copiilor lor. Copiii mei sunt buni așa cum sunt. Nu vreau ca personalitatea lor să se schimbe în funcție de ceea ce un antreprenor tehnologic sau o companie din Silicon Valley a decis că au nevoie.

De la TikTok și Instagram, la schimbarea personalității copiilor
Tot Lars Silberbauer spune „vreau ca ei să aibă un dispozitiv care să le dea putere, nu unul care să le ia atenția personală și să îi împiedice să trăiască viața reală”.
Ofcom, autoritatea de reglementare a siguranței online din Marea Britanie, a constatat în aprilie că un sfert dintre copiii cu vârste cuprinse între trei și șapte ani au propriul smartphone, în creștere de la o cincime față de anul precedent. Acest procentaj a crescut la 59% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani și la 95% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani.
Un sondaj internațional realizat pe 10.000 de părinți, dintre care 2.000 din Regatul Unit, a arătat că mai mult de jumătate dintre aceștia regretă că i-au dat copilului lor un smartphone. Aceștia au considerat că acesta blochează implicarea familiei, afectează somnul copiilor, reduce exercițiile fizice ale acestora și limitează timpul de socializare cu prietenii lor.
„Este o explozie de tehnologii”
Andreea Răduță, consilier parental, spune că acest dispozitiv poate ajuta părinții să stabilească limite, dar nu este necesar pentru copiii sub 12 ani.
Facebook şi Instagram, un pericol pentru minori
Folosindu-și curiozitatea și dorința de explorare, copiii accesează foarte ușor diverse spații online, uneori foarte potrivite pentru ei și care pot avea un efect benefic pentru dezvoltarea abilităților. Alteori însă, poate neintenționat, ajung să întâlnească pagini sau persoane care îi fac să se simtă speriați, triști, rușinați sau vinovați.
Mulți copii folosesc Instagram
„Acesta este genul de lucru care enervează Apple până la punctul de a ameninţa că ne vă scoate din App Store”, s-a înfuriat un angajat Meta, potrivit documentelor. Un angajat senior Meta a descris modul în care propria fiică a fost abordată prin Instagram, ca mărturie în faţa Congresului SUA, la sfârşitul anului trecut. Eforturile sale de a rezolva problema au fost ignorate, a spus el.
Dosarul este cel mai recent dintr-un proces iniţiat de biroul procurorului general din New Mexico pe 5 decembrie 2023, care susţine că reţelele sociale ale Meta au devenit pieţe pentru prădătorii de copii.

Minorii în pericol pe Instagram
Meta a emis o declaraţie ca răspuns: „Vrem ca adolescenţii să aibă online experienţe sigure, adecvate vârstei, şi avem peste 30 de instrumente pentru a-i sprijini pe ei şi pe părinţii lor. Am petrecut un deceniu lucrând la aceste probleme şi angajând oameni care şi-au dedicat cariera pentru a menţine tinerii în siguranţă şi a-i sprijini online”.
O prezentare internă din 2021 despre siguranţa copiilor a fost, de asemenea, menţionată în proces. Un slide a afirmat că Meta este, în ceea ce priveşte sexualizarea minorilor pe Instagram, notabilă în comentariile sexualizate la conţinutul postat de minori.
Indiferent de vârsta la care încep să cunoască rețelele sociale, copiii vor dori să își creeze cont și să exploreze conținutul existent pe acestea. Majoritatea rețelelor sociale acceptă crearea conturilor de către persoane care au împlinit vârsta de 13 ani.
O treime din copiii cu vârste între 7 şi 9 ani utilizează rețelele sociale
Cu toate acestea, se estimează că jumătate din copiii cu vârste între 10 și 12 ani și o treime din copiii cu vârste între 7 şi 9 ani utilizează rețelele sociale. În cazul în care copilul dumneavoastră utilizează sau a primit o invitație de a accesa rețelele sociale, este important să îi explicaţi ce sunt aceste rețele, ce pericole există, să stabiliți care sunt regulile pentru utilizare și să îi explicați faptul că aceste rețele nu prezintă întotdeauna imaginea exactă a vieții celor care publică conținut și că unele informații pot fi intenționat eronate sau chiar neadevărate.