Este Moș Crăciun la fel de ilegal ca Iohannis? Este întrebarea pe care mi-au pus o globulețele din pom, aseară, în timp ce mă uitam la ele, ros de indecizia majoră de a bea, sau a nu bea un pahar de vin. Inima cere, zice da, ficatul zice nu…. Grea decizie. Astăzi sărbătorim Nașterea Domnului și nicidecum intrarea mall a lui Moș Coca Cola.
Cum au fost deturnate sărbătorile creștinești ale Nașterii Domnului
Iată care este pe scurt istoria durduliului pensionar cu domiciliul în județul Laponia, inventat de către serviciul de marketing de la Coca Cola și îmbrăcat evident în roșu Coca Cola, pentru a crește vânzările la băutura răcoritoare și iarna.
Moș Crăciun, cunoscut în multe culturi și sub alte nume (Santa Claus, Père Noël, etc.), este un personaj legendar asociat recent cu sărbătoarea Crăciunului, cunoscut pentru tradiția de a aduce daruri copiilor. Povestea sa este rezultatul unui amestec de tradiții religioase, culturale și populare, evoluând de-a lungul secolelor, mai ales joi și marți.
Moș Crăciun își are originile în sărbătoarea Sfântului Nicolae
Moș Crăciun își are rădăcinile în figura Sfântului Nicolae, un episcop din secolul al IV-lea din Myra (în Turcia de astăzi). Sfântul Nicolae era cunoscut pentru generozitatea sa, oferind daruri celor săraci și ajutându-i în secret. Una dintre cele mai cunoscute povești spune că a salvat trei fete sărace, oferindu-le zestre pentru a se putea căsători, punând bani de aur în șosete atârnate la uscat. Acum există uscătoare de rufe…
Transformarea în Santa Claus
Pe măsură ce tradiția Sfântului Nicolae s-a răspândit în Europa, aceasta a fost influențată de diverse obiceiuri locale:
În Olanda, Sfântul Nicolae era numit Sinterklaas, iar tradiția de a lăsa cadouri în pantofi s-a păstrat. În secolele XVII-XVIII, imigranții olandezi au dus tradiția lui Sinterklaas în America, unde numele său s-a transformat în Santa Claus.
Influența literaturii și culturii în dezvoltarea mitului Moș Crăciun
Imaginea modernă a lui Moș Crăciun a început să prindă contur în secolul al XIX-lea:
Poemul “A Visit from St. Nicholas” (1823), cunoscut și ca „The Night Before Christmas”, descrie un Moș Crăciun vesel, dolofan, cu sania trasă de reni și care intră pe horn pentru a lăsa cadouri. Acum, la unele blocuri vine pe aerisirea de la hota pusă în bucătărie că horn nu mai e.
Ilustrațiile lui Thomas Nast din revistele americane de la sfârșitul secolului al XIX-lea au popularizat imaginea Moșului așa cum îl știm azi: îmbrăcat în haine roșii, cu barba albă.
Moș Crăciun în cultura modernă
În secolul XX, companii precum Coca-Cola au contribuit semnificativ la standardizarea imaginii Moșului, prezentându-l într-o serie de reclame. Astfel, Moș Crăciun a devenit un simbol universal al generozității și al spiritului festiv al Crăciunului și îmbuibării pe motiv de sărbătoare.
Tradiția în România
În România, Moș Crăciun a fost influențat atât de tradițiile creștine, cât și de obiceiurile populare. În perioada comunistă, Moș Gerilă a încercat să înlocuiască figura tradițională, dar după lovitura de stat din decembrie 1989, Moș Crăciun și-a reluat locul central în sărbătorile de iarnă, înlocuind în mintea și inima oamenilor adevărata sărbătoare a Nașterii Domnului. Tot astăzi îi sărbătorim și pe cei care poartă de Cristian și Cristina, semn al apartenenței lor la creștinească oaste a celor botezați întru Hristos și cărora le spun astăzi “La mulți ani!” din tot sufletul.
Și pentru că astăzi trebuie să împăcăm și carnea și varza, sub formă de sarmale, să-l sărbătorim pe Iisus, născut la căldurică, în iesle, să ne închinăm lui pentru bucurie și speranță, dar să nu-l uităm nici pe moșul din Laponia pe care ar trebui să-l mai pună Mihaela Bilic la slăbit și care în loc să se dea pe ceruri cu sania aia trasă de reni, ar face bine să facă jogging mai des și să care sacii cu daruri pe la copii și în cursul anului. În aceste zile de sărbătoare a sufletului cu închinare în biserică, colinde pentru suflet și Colebil pentru sistemul digestiv e bine să ne gândim ce putem face noi, în sinea noastră, ca să se deschidă porțile Binelui, pentru că numai așa, împreună și gândind Binele tot împreună, vom reuși să alungăm din preajma noastră Răul și să scoatem din România pe acei ce au transformat țara în pașalâc european.
Crăciun fericit cu bucurie, pace în suflet și hakuna matata! (dacă nu știi ce înseamnă hakuna matata bagă și tu nasul pe Google sau întreabă-l pe prietenul Chatgpt)