Helmut Duckadam era numit “Eroul de la Sevilla” și momentul în care și-a câștigat acest renume l-a trimis în Cartea Recordurilor. Se întâmpla în anul 1986, când Steaua București, echipă al cărei portar era atunci, a câștigat cel mai important trofeu din competiţiile intercluburi.
De ce este Helmut Duckadam numit “Eroul de la Sevilla”
Helmut Duckadam a devenit în 1986 “Eroul de la Sevilla”. În timpul finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, disputată de Steaua Bucureşti în compania spaniolilor de la FB Barcelona, Helmut Duckadam a reuşit să apere patru lovituri de la 11 metri.
După un scor de 0-0 în cele 120 de minute pe teren, Steaua s-a impus în finala de la Sevilla cu scorul de 2-0 la loviturile de departajare, datorită reușitelor lui Marius Lăcătuș și Gabi Balint. Helmut Duckadam a apărat patru lovituri de departajare la finala din 1986 și a contribuit la câștigarea Cupei Campionilor Europeni.
”A trebuit să întrerup activitatea fotbalistică la 27 de ani, poate reușeam să joc și eu într-un campionat care îmi place foarte mult. Îmi plăcea campionatul Germaniei și Angliei, eram un portar care ieșea pe centrări. Îmi plăcea foarte mult, aveam acest curaj”, spunea Duckadam, în urmă cu 4 ani, la emisiunea Fotbal Club, de la Digi Sport.
În scurta sa carieră, Helmut Duckadam a câștigat două titluri de campion alături de Steaua, în sezonul 1984-1985, respectiv 1985-1986. De asemenea, Duckadam a fost nominalizat în 1986 la câștigarea Balonului de Aur, în celebrul an 1986, când s-a clasat pe locul 8.
Duckadam, “Eroul de la Sevilla”, a intrat în Cartea Recordurilor
După ce a apărat toate cele patru lovituri de la 11 metri executate de spaniolii de la FC Barcelona, Helmut Duckadam a devenit primul portar din lume care a realizat acest lucru într-o competiție oficială și și-a câștigat supranumele “Eroul de la Sevilla”.
Performanța lui Helmut Duckadam a fost omologată și de World Records Academy, care a scos în evidență importanța acestui moment unic în istoria sportului:
Deși recordul a fost egalat în 2010 de Ciaran Kelly (FC Sligo Rovers), Helmut Duckadam rămâne primul portar din lume care a realizat această performanță. În perioada imediat următoare, Steaua București a stabilit un alt record mondial: 104 meciuri oficiale fără înfrângere în campionat între 1986 și 1989, performanță neegalată în Europa.
Cine a fost Helmut Duckadam. Primii pași în fotbal
Helmut Duckadam s-a născut pe 1 aprilie 1959, în Semlac, județul Arad. A început să joace fotbal în 1975, la Gloria Arad, iar apoi și-a continuat cariera la echipele UTA și Constructorul Arad. Însă adevărata sa ascensiune s-a produs odată cu transferul la Steaua București, în 1983.
“Eroul de la Sevilla” a evoluat în 133 de meciuri pe prima scenă, are două prezenţe la naţională şi 11 în cupele europene. A câştigat un titlu de campion şi o cupă a României (1985) şi Cupa Campionilor Europeni (1986, când a apărat toate cele patru lovituri de departajare îm finala cu Barcelona). A fost desemnat cel mai bun fotbalist român al anului în 1986, fiind menţionat şi în revista “France Football”.
Într-un interviu acordat în 2018, Helmut Duckadam povestea cu emoție cum a fost „curtat” atât de Steaua, cât și de Universitatea Craiova. Decizia de a merge la echipa armatei a fost una care i-a definit cariera și, implicit, viața.
La scurt timp după transfer, Helmut Duckadam a fugit la bunica sa, Oma, persoana care l-a crescut și care îi era extrem de dragă. „Oma, mă transfer la Steaua. Or să-mi dea casă, 35.000 de lei și o să fac și armata. O să-ți trimit niște bani”, i-a promis el. Realitatea a fost însă diferită. Nu a primit niciodată acei bani promiși, dar transferul său la Steaua avea să-l transforme în legenda fotbalului românesc, amintește stirileprotv.ro.
Helmut Duckadam a fost căsătorit de două ori și are trei copii
Helmut Duckadam a fost căsătorit de două ori, având trei copii. Prima sa soție, Ildiko, cu care a emigrat în Statele Unite, a rămas acolo împreună cu cei doi copii ai lor, Robert și Brigitte, după divorțul lor. Duckadam a revenit în România, unde și-a refăcut viața alături de Alexandra, cu care s-a căsătorit în 2007. Alexandra, cu 20 de ani mai tânără decât el, i-a dăruit o fiică, pe Julianne.
Despre relația sa cu Alexandra, Duckadam a vorbit adesea cu umor și sinceritate. „Atunci se scria că umblă după banii mei, dar nu aveam bani”, glumea el, reflectând asupra dificultăților financiare prin care trecuse.
Helmuit Duckadam a murit la Spitalul Militar, în jurul orei 11:30, unde a fost internat din cauza unor dureri de spate.
”Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guiness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmut Duckadam, cel care a reușit să facă o țară fericită. Am vorbit acum o săptămână, când erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea atât cât ai putut. Drum lin, prietene”, a transmis Marcel Pușcaș.