România se numără printre țările Uniunii Europene în care e scumpă ciocolata. În contextul creșterii globale a prețurilor boabelor de cacao, costul ciocolatei a înregistrat una dintre cele mai mari majorări.
Scumpirea este atribuită dificultăților întâmpinate în regiunile producătoare de cacao, precum Africa de Vest, care au fost afectate de condiții climatice nefavorabile și probleme socio-economice.
Această tendință de majorare a prețurilor afectează atât producătorii locali de ciocolată, cât și importurile, punând presiune pe întregul lanț de aprovizionare și, implicit, pe consumatorii finali din România. Țările cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la cacao și ciocolată
Așadar, ţara noastră se numără printre statele din Uniunea Europeană cu cele mai mari creșteri ale prețurilor la cacao și ciocolată, conform datelor raportate în luna mai. Majoritatea statelor membre au înregistrat creșteri anuale ale inflației pentru aceste produse sub formă de pudră, cele mai semnificative fiind în Estonia (17,4%), Croația (15,5%), Austria (12,6%), Suedia (12,2%), Lituania (11,8%), Germania (10,7%) și România (10,6%).
Ciocolata ar putea deceni desert de lux!
În contrast, două state membre ale Uniunii Europene au raportat scăderi ale prețurilor la cacao și ciocolată: Slovacia (-6,3%) și Cipru (- 0,3%). Aceasta diferență subliniază variațiile semnificative ale inflației în diverse regiuni ale UE, în funcție de specificul pieței locale și al lanțurilor de aprovizionare.
Lucrurile s-au schimbat radical anul acesta. De la începutul lui 2024, cacaua s-a scumpit enorm. La sfârșitul lunii martie, o tonă de cacao costa 10.000 de dolari, în timp ce cu un an în urmă, aceeași cantitate costa mai puţin de 3.000 de dolari.
Ideea e că ciocolata ar putea deveni un desert de lux. Boabele de cacao și-au dublat preţul de la începutul anului, din cauza schimbărilor climatice. La Bursa de Mărfuri, materia primă pentru ciocolată a devenit chiar mai profitabilă decât aurul sau moneda bitcoin, potrivit TVR. Oricât ar suna de neprietenos, din cauza prețurilor tot mai mari, ciocolata trebuie folosită cu multă chibzuială. Și consumată mai cumpătat – spun analiștii.
Schimbările climatice și ciocolata
În ianuarie a.c., tona de boabe de cacao se vindea, pe bursele internaţionale, la peste 4 mii de dolari, în luna iunie preţul sare de 9 mii de dolari pe tonă. Vârful a fost atins la mijlocul lunii aprilie, atunci când tona de boabe de cacao se vindea pe bursele internaţionale cu peste 12 mii de dolari.
Cotațiile bursiere se vor reflecta la raft din toamnă, atunci când ciocolatierii se aşteaptă să plătească un preţ dublu pe cacao, faţă de cât dau acum. Schimbările climatice au influențat situația la nivel global. Arborii de cacao din vestul Africii, cea mai importantă regiune de culturi de cacao, au fost afectaţi de boli şi dăunători, pe lângă secetă şi ploi abundente. De la începutul anului, valoarea contractelor pe tonă s-a apreciat la bursă cu peste 160%. Așadar, un profit garantat.
Piaţa de ciocolată de la noi din ţară este estimată la peste 5 miliarde de lei. Anul trecut, România a importat aproape 10 tone de boabe de cacao, la care se adaugă 324 de tone de pastă și peste 3.000 de tone de pudră. Omenirea se confruntă cu cel mai mare deficit de aprovizionare cu cacao din ultimii 60 de ani.
Ciocolata tot mai puțină. Cine e de vină
Consumatorii vor avea de-a face în curând cu creşterea preţurilor la preparatele pe bază de cacao, probabil chiar cu ocazia sărbătorilor de Paşte. Mulți fermieri dau vină pe schimbările climatice pentru recoltele slabe din ultima vreme. Arborii de cacao cresc foarte aproape de Ecuator și sunt sensibili la schimbările de vreme.
Vânturile uscate din Sahara au fost deosebit de puternice în ultimele luni, ceea ce a diminuat recolta. La asta se adaugă vârsta înaintată a arborilor de cacao, al căror potenţial maxim de producţie a fost depăşit. „Din 2020, prețul la cacao crescut, ceea ce ne afectează. În mod normal, comand din Belgia cam 200 sau 300 kg, de fiecare dată. Deci, la final, vorbim de un cost ridicat. Dar provocarea este să le oferim clienţilor noştri calitate, fără a creşte prețurile”, spune Niaz Mardan, proprietar Sandrine Chocolates, potrivit TVR. Lui Mardan i se alătură ciocolatierul Jaquess Torres, care consideră că prețul la cacao a luat-o razna: „Este foarte îngrijorător. Pentru anul acesta nu am scumpit produsele, pentru că durează un timp între momentul în care prețul la cacao creşte şi momentul în care ne afectează şi pe noi. Şi ştiu că în aprilie vom da lovitura!”.
Analiştii estimează un deficit de peste 350 de mii de tone de cacao, de cinci ori mai mult comparativ cu sezonul precedent.
Ciocolată amară
În premieră, preţurile pentru cacao au depășit la un moment dat 10.000 de dolari tona, pe fondul celui mai mare deficit de aprovizionare din ultimele decenii, fermierii din Africa de Vest luptându-se cu vremea rea, bolile şi copacii îmbătrâniţi, potrivit CNBC. Consumatorii ar putea începe să simtă impactul creşterii curând.
Contractele futures pentru cacao cu livrare în luna mai au crescut în timpul tranzacţiilor de marţi până la maximul de 10.080 USD pe tonă, înainte de a încheia ziua în scădere cu 0,3%, ajungând la 9.622 USD tona.
Preţul pentru cacao a crescut de peste trei ori în ultimul an şi cu 129% numai în 2024. Deşi marile companii producătoare de ciocolată au avut resurse anul trecut şi nu au fost nevoite să transfere imediat preţurile ridicate către consumatori, industria nu poate face mai mult pentru a absorbi costurile, a spus Paul Joules, analist de mărfuri la Rabobank. ”Ce este mai rău urmează să vină”, e de părere Joules. Preţurile la cacao vor rămâne probabil ridicate pentru ceva timp, deoarece nu există soluţii uşoare la problemele sistemice cu care se confruntă piaţa, a spus el. Consumatorii s-ar putea confrunta cu preţuri mai mari sau ”o scădere” de cantitate, sub forma unor batoane de ciocolată mai mici, a mai spus Joules. Companiile ar putea, de asemenea, să ajusteze ingredientele pentru a folosi mai puţină cacao în unele produse, a mai spus analistul.